Вкуси България със SlowTours.bg

Салатните миксове – пълни с оцветители, консерванти и ароматизанти

0

Салатни миксове с неразрешени съставки се предлагат в магазинната мрежа. Това са смеси от зехтин и слънчогледово олио с вложени оцветители, консерванти и ароматизанти, съобщи Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Миксовете са засечени при извършените от дирекция „Контрол на храните“ 1153 проверки на зехтини и растителни масла смес в маслобойни, цехове за бутилиране, супермаркети, хранителни магазини, складове за търговия на едро и дребно и централни складове на търговските вериги в цялата страна. От БАБХ не съобщават дали салатните миксове с консерванти и оцветители застрашават здравето на потребителите.

Засечени са и зехтини, които не отговарят на стандартите за търговия. 2542 бутилки с такива маслинови масла по литър и 0,5 л са изтеглени от магазините и складовете. Най-често констатираните несъответствия са свързани с етикетите – не е посочена категорията на маслиновото масло, липсва информация на български език на етикета, няма данни за произход, производител или дистрибутор.

Проверките на БАБХ показват, че най-продавани са маслиновите масла, произведени от кюспе, както и смесите от рафинирани и необработени зехтини. Предлагат се и висококачествените Virgin и Extra virgin. Най-често се продават масла от Гърция, но и от Испания, Италия и Португалия. При проверките сега е установено много по-голямо съответствие на маслиновите масла в търговската мрежа със Стандартите за търговия с маслиново масло в Европейската общност. Издадените предписания са 22, докато при проверките преди две години са били 183.

Споделете.

Коментирайте

Close