Съвети за май: Кога и как да засеем бамя? (ВИДЕО)

0

Бамята е зеленчуковата култура, която се засява най-късно през пролетния сезон. Тя е топлолюбиво растение и има големи изисквания към температурите.

Смята се, че най-подходящото време за засаждането на бамя е веднага, след като е цъфнала акацията. В този период температурата на въздуха е приблизително около 20 градуса.

У нас тя се отглежда в ограничено количество, като разпространението й е предимно в областта на Пловдив, Горна Оряховица и Тополовград.  Основно се използват три сорта: Пловдивска бамя, Тополовградска бамя, позната още като Каваклийска, и Лясковската бамя. Младите плодове се консумират предимно свежи или сушени, добавят се често към различни ястия или се консервират.

Добре е бамята да се засява на мястото на репички или спанак

Почвата се нуждае от предварителна обработка, тъй като бамята изисква органични вещества и влажност. Препоръчително е засяването да се осъществява на мястото на предшестващи зеленчукови култури, които предпазват почвата чиста от плевели. Най-често културите, засявани преди бамята, са репички и спанак.

По – късното засяване позволява почвата да се обработи чрез дискуване, след като се прибере предшестващата зеленчукова култура. При есенната оран се внасят калиеви и фосфорни торове на дълбочина около 28 до 30 см. Заради високите изисквания на бамята към определени температури, напролет почвата трябва да се преоре плитко, а после да се мине с фреза.

Нужното време за поникване на бамята е около 10-15 дни, като трябва да се следи температурата на почвата да не пада под 15 градуса.

Бамята никне за 10-15 дни

Позволява да се отглежда на бразди, които служат за напояване. Оформянето става непосредствено след сеитбата, като разстоянието на корените един от друг е 50 см. Посяването на семената се извършва на разстояние 40-50 см едно от друго, като във всяко гнездо се пускат 4-5 семенца.

За отглеждането не е нужна равна почва. Не е задължително да се използва сеялка, в този случай се отварят плитки бразди до 3-4 см, където семената се поставят ръчно и се покриват с изровената пръст. При този начин на засяване е допустимо капково напояване или дъждуване. Позволява се отварянето на бразди в междуредията.

За засяването на декар земя отиват 2,5 – 3 килограма семена от бамя

За посаждането на около 1 декар земя са нужни от 2,5 кг до 3 кг семена. При механизираната сеитба, характерна за по-големи площи, бамята се засява по два начина: чрез редова сеитба 80 х 15 или чрез лентова сеитба – 70 + 40 х 15-20 см.

Готовите плодове са готови за консумация в началото на юли, но масовата беритба настъпва през месеците август и септември. Плодовете не се оставят да презреят, берат се млади, като достигат до 4-5 см, няколко дни след прецъфтяването. По-късно започват да се берат всеки ден или през ден, като краят на събирането им настъпва с падането на есенните слани.

Средният добив е 600-800 кг бамя от декар

Средният добив от декар е около 600-800 кг бамя. Плодовете не издържат на продължителен транспорт и съхранение, поради което е нужно незабавно да се превозват, преработват или консумират.

Споделете.

Коментирайте

Close