Вкуси България със SlowTours.bg

Създадоха универсална наноцелулоза от водорасли

0

Наноцелулоза от водорасли създадоха американски есперти

Учените откриват все повече и повече полезни качества на водораслите. От тях може да се произвежда енергия, откриха неотдавна експерти от Хамбург, Германия. Техни американски колеги обаче установиха, че от водораслите може да се добие супер материал, базиран на нанотехнологиите. Той е суровина, от която евтино може да се произведе почти всичко –  гъвкави дисплеи, леки бронежилетки, филтри за цигари и вода, гъвкави батерии, аерогелове, биогорива, компоненти за енергийно ефективни автомобили.

За производството на на универсалната наноцелулоза е нужно само слънце, вода и време, а перспективите за нейното използване са огромни, смятат учените. Материалът е по-добър дори от известния органичен полимер кевлар, който е  устойчив на влага и гниене и е по-здрав от стоманата. Новооткритата наноцелулоза може да стане универсална суровина за производството на различни изделия.

Уникалните свойства на водораслите учените открили при наблюдение на семейство бактерии „чаени гъбички“ в тяхната естествена среда. Оказало се, че тези бактерии произвеждат наноцелулоза. Професорът по биология Малкълм Браун, под чието ръководство са проведени изпитанията, смята, че откритието му е едно от най-важните в историята на ботаниката. Учените вече са пресъздали работата на завод за производство на органичното съединение на генно ниво и сега ще започнат производство в промишлен мащаб.

Една от пречките обаче се оказало това, че производството на наноцелулоза в индустриални условия е необходимо огромно количество захар, хранителни вещества и ферменти. Затова била изнамерена нова  технология, която позволява да се получи наноцелулоза по небактериален способ, като се използват прости зелени водорасли. Те имат нужда само от светлина и вода, затова могат да се отглеждат в обикновени ферми.

Генномодифицираните водорасли в контакт със слънчевата светлина и вода са способни да произведат сами необходимите за растежа си хранителни вещества. При този процес те абсорбират въглероден диоксид, което е естествен способ за намаляве на парниковия ефект и да го неутрализират.

Споделете.

Коментирайте

Close