Вкуси България със SlowTours.bg

Седемте най-скъпи храни в света

0

Кои са най-скъпите храни в света? Дори любителите на кулинарната екзотика сигурно ще са шокирани да научат, че най-скъпият пай в света е приготвен от японски готвач и е продаден за 1,65 милиона долара, че в един от лондонските магазини хайверът е почти 50 000 долара, че най-скъпите бонбони в света се казват “Шокопология от Книпшилд” и се продават срещу 2600 долара за 0,45 грама.

Хайвер с име на диамант се продава за близо 50 000 долара

Една от тях е хайверът, наречен “Алмас” – иранската дума за диамант.

Hayver-Almas

Хайвер “Алмас”

За около 1,8 кг хайвер трябва да заплатите 48 750 долара. В началото на ХХ век хайверът е бил третиран като отпадък и се е изхвърлял, заедно с вътрешностите на рибата.

Причината била в това, че заради топлия климат в Каспийско море, където се ловят есетровите риби, хайверът се развалял много бързо и причинявал масово тежки отравяния.

Единственото място в света, където може се купи хайверът “Алмас”,  е магазинът Caviar House&amp на площад “Пикадили” в британската столица Лондон. Конкуренция на скъпия хайвер правят видът “Перлите на Балик” и пъстървовият “Кавиар хауз”.

Най-скъпият пай в света е приготвен от японски готвач и е продаден за 1,65 милиона долара. Сладкишът, наречен Diamond Fruitcake, представлява плодова торта, рецептата за която сладкарят мислил в продължение на половин година.

Diamond-Fruitcake

Най-скъпият сладкиш в света.

Той изработвал пая цял месец, като го декорирал с 223 диаманта. Конкуренция на скъпия пай прави приготвен през 2006 г. сладкиш. Готвач от Северна Англия го пуска на пазара на цена от 15 900 долара (1990 долара за парче). С порцията пай получавате и чаша шампанско.

Филия хляб с лика на Света Богородица струва 28 000 долара

През 1994 г. Даян Дайзър от Флорида видяла на филията си хляб лика на Света Богородица. След десет години жителката на Холивуд успяла да я продаде за 28 000 долара, след като я обявила на търг по Интернет през аукционна къща Ebay.

Пица, приготвена от Нино Селимаж – собственик на Bellissima Pizza Nino в Манхатън, струва 1000 долара (125 долара за парче). За да опитате пицата, която съдържа шест вида хайвер, сред които “Белуга” и руска “Кралска севруга”, трябва да направите поръчката си 24 часа по-рано. Ароматът на риба се подсилва допълнително от тънко нарязан омар, гарниран с роле от сьомга, див лук и уасаби паста.

Най-скъпите бонбони в света се продават по 2600 долара за 450 грама

Най-скъпите бонбони в света са вид трюфели, приготвени от тъмен шоколад. Специалитетът “Шокопология от Книпшилд” се продава срещу 2600 долара за 450 грама.

Omlet-Le-Parker-Meridien

Колко можете да платите за този омлет?

Най-скъпият омлет в света се приготвя в “Le Parker Meridien” в Ню Йорк, а цената му надхвърля 1000 долара. Това се дължи на съставките – шест яйца, нокти от омар и 10 унции от хайвер севруга.

До преди 4 г. от луксозното ястие са били продадени дузина порции, а през 2010 г. само една, казва Стивън Тръби, управляващ директор на Le Parker Meridien.

Шафранът е най-скъпата подправка в света

Шафранът е една от най-скъпите подправки в света и се продава срещу 2700 долара за 0,45 грама. Очарователната подправка, получена от цветовете на шафрановия минзухар, идва от Югозападна Азия.

Shafran

Шафранът е най-скъпата подправка в света.

Историята му е на 4000 години, а първоначално се е използвал като лекарство. Отглежда се най-много в Иран, Турция, Индия, Мароко, Испания и Гърция.

Шафранът съдържа багрилото кроцин, което придава на храната пищен златисто-жълт цвят. Подправката съдържа и над 150 етерични и ароматни съединения.

Kameliya Kitina

Камелия Китина

Копирайт: Камелия Китина
Стажант-копирайтър в Agronovinite.com

Споделете.

Коментирайте

Close