Семейство сади корнишони и домати в саксии в центъра на Пловдив

0

Младо семейство създаде малка градска ферма за корнишони и домати, които виреят в саксии на тераса в центъра на Пловдив. Берем реколтата от краставички на всеки 2-3 дни, а доматите са още зелени, но вече започват да зреят, казва Кристиан Михайлов.

Кристиан Михайлов и Нона Карагьозова

Младите градски фермери Кристиан и Нона

Кристиан се пали по градското фермерство след като експериментира с отглеждане на печурки в домашни условия. Зимата купува семенца за корнишони и домати от пазара, от които отглежда разсад. “Идеята си е изцяло негова, а насоки ни даде моята баба Надежда от Брацигово – тя ни е нещо като агроном”, разказва Нона, съпругата на Кристиан.

Чери домати на терасата

Чери доматчетата вече започват да зреят

Пикират разсада в саксии, като купуват специална почва. Младото семейство отглежда растенията на открито на терасата, като разчита на различни мушици, пчели и други градски буболечки за опрашване на зеленчуците. И вече бере първата реколта от свежи корнишони, на които се радва и най-малкият член на семейството – 11-месечният им син Михаил.

Корнишони на терасата

Корнишоните добре виреят на терасата

Всичко е био, изтъква Нона, която по съвет на баба си подхранва зеленчуците, като ги ръси с кристална захар около корените. За да е чиста продукцията, фамилията не използва никакви препарати за растителна защита.

Препоръките на баба Надежда са да поливат корените и листата на растенията с разтвор на сода бикарбонат. Той пази краставиците и доматите от различни листни въшки и други неприятни вредители.

Семейството млади градски фермери са засадили магданоз, подправки и няколко корена зелени салати в сандъчета на терасата на жилището си, но след корнишоните, най-много се радват на своите саксийни чери домати. Те вече са започнали да порозовяват и да наливат плодчета.

Споделете.

Коментирайте

Close