BASF Priaxor

Сензори за азот и трактори с автопилот – това ли е бъдещето?

0

Над 60% от земеделската земя във Великобритания се управлява без човешка намеса. За целта се използват различни устройства, сензори, компютри и всякакви технологични изобретения. Сега, в контекста на селскостопанската революция на Острова, идва ред и на машините, с които се обработва земята. Едно от най-иновативните решения в британския аграрен сектор са радиоуправляемите трактори.

Някои от фермерите казват, че са очаквали тази промяна още преди години. Други пък са недоверчиво или предизвикателно настроени към нововъведението. Въпреки това повечето фермери разбират, че иновациите улесняват бита ни и чрез тях работата се върши много по-прецизно.

Пример за това е N-сензорът, който навлезе в британското селско стопанство преди години. Той се монтира върху тракторите и има за цел да извършва проучвания и да сканира. Когато машината се движи, сензорът проучва околната среда, събира информация за насажденията и отчита дори фактори като цвета на насаждението в различни периоди от годината. N-сензорът анализира съдържанието на азот в различните култури и ориентира фермерите в процесите на наторяване – скорост на разпръскване на торовете, количество и др.

N-сензорът подобрява потенциала на културите, увеличава ефективността на торовете, намалява азотните остатъци в почвата след прибиране на реколтата и увеличава добивите. Технологии като N-сензора обаче са твърде скъпи и достъпни само за най-големите стопанства. Но по-малките земеделски производители на Острова разполагат с различно модерно оборудване. Освен сензора има всякакви други изобретения, които подпомагат работата на фермера. Някои от тях събират данни за тревата, с която се хранят животните, водят отчет и показват проблемите в стопанството. Други пък следят здравето и поведението на различните животни във фермата.

В развитите страни от Европа се налага тенденция за хипер развитие на селското стопанство и в наши дни земеделците почти изцяло са механизирали работата си, използвайки различни технологии. Много машини и иновации още не са навлезли масово в аграрния сектор, тъй като се правят проучвания за тяхната безопасност.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close