Вкуси България със SlowTours.bg

Шест български вина получиха „Златен ритон“ на „Винария 2017“

0

Шест произведени в България вина спечелиха наградите „Златен ритон“ на тазгодишната Международна изложба „Винария“. За отличието се състезаваха над 360 проби от България, Молдова, Македония, ЮАР, Азербайджан, Русия и Турция, каза председателят на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев. Напитките бяха оценявани от 24-членно жури с председател д-р Димитър Гайдарски.

За най-добро бяло вино от последна реколта бе обявено „Кабиле Шардоне/Совиньон блан“ на „Вила Ямбол“ ЕАД. Наградата бе връчена на изпълнителния директор на избата Красимир Аврамов от директора на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев.

Сред белите вина от по-стари реколти със „Златен ритон“ бе отличено „Шардоне Еленово“ на „Едоардо Миролио“ ЕООД. Наградата бе връчена от изпълнителния директор на Международен панаир Пловдив Богомил Бонев на инж. Десислава Байчева – един от носителите на приза на Съюза на енолозите в България „Енолог на годината“.

В категория „Розови сортови и купажни вина от последна реколта“ с винен „Оскар“ бе отличено “Gradn Prix Golden Rhithm Розе“ на „Черноморско злато“ АД. „Златен ритон“ спечели за първи път в своята история винарска изба „Оряховица“ ЕООД за розе от по-стари реколти „Gaetan Rose“. При червените вина от последна реколта за фаворит бе обявено виното „Villa Marvella Каберне Фран“ на „Черноморско злато“ АД. В категория „Червени сортови и купажни вина от по-стари реколти“ призът бе връчен за „Rubaiyat red blend“ на „Винекс Преслав“ АД.

„Златна фиала“ получи изпълнителният директор на „Винпром Пещера“ АД Пламен Байков за гроздова ракия „Пещерска мускатова“. За първи път бе присъдена награда „Препоръчано вино от местен сорт“. „Тази година в международния конкурс за вина, ракии и винено бренди решихме да подкрепим местните сортове вина, за да ги наложим на чуждестранните пазари“, каза председателят на Съюза на енолозите в България Станимир Стоянов. За победител бе обявено бяло вино от сорт „Мискет червен“, производство на изба „Карабунар“.

Присъдена бе и специална награда на инж. Коста Костов от „Винпром Сандански“ за 50-годишния му принос в развитието на лозаро-винарския сектор.

83 вина бяха отличени от международната комисия на „Винария 2017“ с медали. 50 от тях станаха носители на златни отличия. Най-много призове получи „Вила Ямбол“ ЕАД – 9 златни и 4 сребърни медали, с което спечелиха приза на НЛВК „Бъчва на годината“.

По традиция студенти от специалностите „Технология на виното“ и „Технология на ферментационните продукти“ на Университета по хранителни технологии положиха Дионисиева клетва за встъпване в лозаро-винарския бранш и получиха специален диплом от Националната лозаро-винарска камара.

Носители на „Златен ритон“ от ВИНАРИЯ 2017 са:

БЕЛИ СОРТОВИ И КУПАЖНИ ВИНА ОТ ПОСЛЕДНА РЕКОЛТА
Кабиле Шардоне/Совиньон блан,Тракийска низина 2016, произведено от „Вила Ямбол“ ЕАД

РОЗОВИ СОРТОВИ И КУПАЖНИ ВИНА ОТ ПОСЛЕДНА РЕКОЛТА
Gradn Prix Golden Rhythm Розе, ЗГУ Тракийска низина 2016, произведено от „Черноморско злато“ АД

ЧЕРВЕНИ СОРТОВИ И КУПАЖНИ ОТ ПОСЛЕДНА РЕКОЛТА
Villa Marvella Каберне Фран, ЗГУ Тракийска низина 2016, произведено от „Черноморско злато“ АД

БЕЛИ СОРТОВИ И БЕЛИ КУПАЖНИ ВИНА ОТ ПО-СТАРИ РЕКОЛТИ
Шардоне Еленово 2015, произведено от „Едоардо Миролио“ ЕООД

РОЗОВИ СОРТОВИ И КУПАЖНИ ВИНА ОТ ПОСЛЕДНА РЕКОЛТА
GAETAN ROSE 2015, произведено от Винарска изба „Оряховица“ ЕООД

ЧЕРВЕНИ СОРТОВИ И КУПАЖНИ ВИНА ОТ ПО-СТАРИ РЕКОЛТИ
Rubaiyat red blend 2012, произведено от „Винекс Преслав“

Споделете.

Коментирайте

Close