Вкуси България със SlowTours.bg

Как да се борим със сипкавото меко гниене по лука

0

Сипкавото меко гниене по лука е една от най-значимите болести при луковите култури. Загубите от нея през отделни влажни години могат да достигнат 60-70%. Признаците на болестта се появяват в края на вегетацията, непосредствено преди изваждането на лука.

Загубите от сипкаво меко гниене по лука може да достигнат 70 на сто

Някои листа започват да жълтеят и съхнат. При пипане се забелязва, че лъжливото стъбло на такива растения е меко и хлъзгаво. Това се дължи на загниване на някои от вътрешните люспи иа луковицата. Често се наблюдава редуване на здрави и загнили люспи. Нагнилите луковици не миришат. Скоро след изваждането те прорастват и изгниват.

Какво представлява болестта сипкаво меко гниене по лука?

При засаждане на болни луковици на следващата година болестта се развива и по цветоносните стъбла. Образуват се продълговати петна, които стават причина за пречупване на стъблата.

Причинител на сипкавото меко гниене е бактерия, която не се пренася със семената. Заразяването се извършва най-често в основата иа листата. Затова метеорологичните условия преди и по време на изваждането на лука имат голямо значение за развитието на болестта.

Как да се борим със сипкавото меко гниене по лука?

■Един от най-сигурните начини за намаляване на загубите от тази болест е навременното изваждане на лука при полягането на първите растения.

■ Ножът, с който се изрязват лъжливите стъбла, да се потапя в 5% оцетна киселина.

■ Всички изгнили луковици да се отстраняват.

■ За семенници да се използват само здрави луковици.

■ Да се използват сортове, които имат задоволителна устойчивост към тази болест.

Споделете.

Коментирайте

Close