Kinto

Сиренето от каракачанска овца пази от болести на сърцето и мозъка

0

Сиренето от каракачанската овца, отглеждана в Средните Родопи, държи световния рекорд по съдържание на вещества за борба със сърдечно-съдовите и мозъчни заболявания. В него има до 6% конюгирани мастни киселини, които предотвратяват образуването на тромби, показват резултатите от проучвания на Института по криобиология и хранителни технологии. С изследванията бяха запознати председателят на Селскостопанска академия проф. д-р Васил Николов и зам.-председателят на ССА проф. д-р Мая Игнатова при срещата им с научния колектив.

Традиционната порода каракачански овце някога се е срещала в изобилие в България високо в планините. Каракачаните са наследили тези овце от древни времена, като са ги отглеждали под открито небе. В началото на ХХ век е имало около 500 000, но от края на 1950 г., когато стопанството е национализирано, броят им намалява до 160 000. Днес има само около 400 каракачански овце.

Учените представиха пред ръководството на ССА разработките си в областта на изследване биологичната стойност на овчето сирене и млечни продукти от специфични региони на страната, новите технологии за производство на пробиотични и синбиотични храни с функционална насоченост и висока антиканцерогенна стойност, технологиите за лиофилизация на хранителни продукти и тяхното използване и други.

Споделете.

Коментирайте

Close