Сьомгата от север е пълна с диоксини, причинява рак

10

Сьомгата, отглеждана изкуствено, съдържа диоксини

Сьомгата, която се отглежда по изкуствен път, съдържа диоксини и повече канцерогенни вещества, в сравнение с тази, която расте в естествени условия. Най-замърсена е сьомгата, която идва от Северна Европа, показва проучване на американски учени. Те изследвали 700 риби, купени от различни места в света и установили, че изкуствено отглежданата сьомга е с високо съдържание на диоксини, които предизвикват онкологични заболявания. Изследователите смятат, че европейската сьомга от някои ферми в Шотландия и Фарьорски острови, е с най-голямо количество замърсители и токсини и може да увеличи риска от тумори.  Учените препоръчват, този вид сьомга да се консумира най-много веднъж на пет месеца.

Диоксини и индустриални химикали се отлагат в мазнините на сьомгата

Причината е в това, че в развъдниците тя се храни с концентрирана смес от рибно брашно и рибно масло, докато дивата яде други риби. Тъй като различните диоксини и индустриални химикали се отлагат в животинските мазнини, всеки вид сьомга трупа отровите в себе си.

В България сьомгата се внася предимно от Финландия, Швеция, Латвия и Норвегия. При тестовете се оказало, че рибата от Балтийско море, съдържа пет пъти повече диоксини от пределно допустимите норми. Северните държави не крият това – те посочват, че в сьомгата може да се съдържат токсини. Българските търговци обаче премълчават този факт.

Във фуража на сьомгата добавят изкуствени оцветители

Естественият оранжев цвят на сьомгата е резултат от каротеноидни пигменти в месото. Рибите, които растат на свобода, получават оцветяването от консумацията на малки миди и крил. Месото на отглежданите във ферми сьомги е бяло, но тъй като потребителите отказват да ги консумират, то се оцветява по изкуствен път. Фермерите добавят във фуража на рибата изкуствените оцветители астаксантин E161 и кантаксантин E161. Те се добиват по химичен път или се извличат от брашното от скариди. Оцветяването на месото става и след хранене със сушени червени дрожди, но синтетичните смески са по-евтини.

Гледаната по изкуствен начин сьомга съдържа по-малко витамин D

Изкуствено отгледаната сьомга има и друг недостатък – по-ниско съдържание на витамин D, тъй като в развъдниците я хранят със соя и хидроизолирани пилешки пера. При децата недостигът на този витамин води до изкривяване на костите, познато като рахит. А при възрастните хора, продължителната липса на витамина отключва ракови заболявания.

Рибата се лекува с антибиотици и други химикали, които също се отлагат в месото й.

Избягвайте пушената сьомга, може да е заразена с листериоза

Най-чиста и полезна е дивата Тихоокеанска сьомга и сьомгата от водите на Аляска, препоръчват учените. Те съветват още да избягваме пушените риби, ако не са приготвени на огън, тъй като те може да са заразени с бацила на листериозата. Това е инфекциозно заболяване, което протича изключително тежко. Може да бъде придружено с бронхопневмония, увеличение на черния дроб, хепатит и други симптоми.

Макар че ефектът от консумацията на атлантическа сьомга е опасен за здравето, Федералната агенция за контрол на храните и лекарствата в САЩ (FDA) обмисля да разреши продажбата на генно модифицирана сьомга. Създаването на такава риба датира още от 80-те години на ХХ век, а конкретната разработка е на компанията Aquabounty Technologies. Тя работи за създаването й 14 години и е вложила в проичванията около 60 милиона долара. От компанията твърдят, че генно-модифицираната сьомга се третира с хормон на растежа, благодарение на който увеличава масата си два и половина пъти по-бързо в сравнение с обикновената сьомга. Достига тегло от 18 килограма за по-малко от 16-18 месеца след нейното раждане, докато естествено отгледаните риби достигат това тегло за 30-32 месеца.

Привържениците на здравословното хранене в САЩ предупредиха, че ГМО сьомгата, наричана Франкенщайн,  може да е опасна за здравето на човека. Не е ясно и какво ще се случи, ако модифицирани екземпляри се смесят с диворастящите риби.

Споделете.

10 коментара

 1. Кръстева on

  Има ли отличителни белези, по които можем да разпознаем дивата от изкуствено отгледаната сьомга в магазина?

  • Екатерина Терзиева on

   Не, просто се интересувайте какъв е произходът на рибата. Тихоокеанската не е опасна за здравето.

 2. Цветан Минков on

  Тя тихоокеанската не е опасна вероятно, ама цената и при мен е около 15-18 долара на килограм. Освен това-заради същата цена, рядко можеш да я купиш прясна-просто не се купува много.

 3. Mariyana on

  Тъкмо ни убедиха колко е полезна…
  В Била едва ли знаят от къде е сьомгата или пък в някое малко магазинче а е важно да докажат, а не само да кажат-така де, ако са чели подобна статия.

 4. mnogo e lesno da se razbere dali e diva ili otglejdana. divata e samo ot tihia okean, otglejdanata e ot atlanticheskia. tova vinagi go pishe na opakovkata ako e zamrazena ili opakovana riba. razbira se che divata e po-skypa, no e i po-vkusna, osven che e po-zdravoslovna.

 5. А замисляли ли сте се колко е здрава и полезна тихоокеанската риба, каквато и да е тя, след Фукушима. Радиоактивността сигурно си върши своята работа.

 6. Тази риба помага за имунната система и за развитие на мозъка да, има в нея витамини А Б С и Д и е вкусна както помага и за костите на човека но и както е полезна така и опасна тази риба преди да я закупите по добре прочетете опаковката на сьомгата от къде е що е.. Защото тази риба не само причинява болести ако е заразена ами отваря и стари рани като заболявания и операции над 20 годишни!

 7. Qwerty Yop on

  В България до Самоков, също се отглежда съомга в първата в Европа екоферма за съомга от вида кохо. Според собствениците на фермата, това е най-добрата съомга на пазара. Повече може да прочетете на страницата им salmon bg. Килото го дават за 18 лв. + 7 лв. за доставка. Ако искате можете да отидете и на място във фермата и да си спестите 7-те кинта 😉

  Като прочето статията се замислих дали и кохото не я блъската с боклуци, въпреки, че се твърди, че е най-еко рибата на пазара, което ще е супер на фона на диоксиновите риби с които ни тровят… а народа купува ли купува съомга и не подозира как го тровят!

Коментирайте

Close