Спираме с вълча урина румънските диви прасета на границата

4

Вълча урина ще спира набезите на дивите прасета от Румъния, които са преносители на заразата от африканска чума по свинете. Северната ни граница ще бъде третирана с ампули с животинската течност, за да не се допусне проникване у нас на епидемията, върлуваща на около 60 км отвъд Дунава, съобщи за Агроновините експерт от аграрното министерство.

Вълчата урина е естествен репелент без химически примеси, който прогонва животните, тъй като те получават сигнал за заплаха от гладни хищници. На българските власти ще са необходими над 2660 ампули, които да се активират против африканската чума. Ефектът на всяка ампула продължава три месеца.

Все още не е публично оповестена цената, която държавата ще плати за капсулите с вълча урина. Не е ясно и коя фирма ще получи поръчката за доставка. В интернет този естествен репелент се търгува на дребно по около 35 лева за 100 милилитра.

Ограда по границата диви прасета Румъния

Оградата по границата с Румъния се подсилва с два вида тел за по-сигурно

До момента имаме изградени 11 км телена ограда по сухоземната граница с Румъния, съобщи междувременно земеделският министър Румен Порожанов в събота. “Забити са коловете и на още 8 км”, увери той. След оперативно заседание в Шабла за преглед на мерките срещу африканската чума по свинете министърът каза още, че оградата вече се подсилва и със спираловидна режеща тел тип “Бруно”. Препоръката за монтиране и на този вид тел била направена от експерти и от министрите на последното заседание на правителството.

Дезинфекция граница Румъния

Автомобилите от Румъния към България през ГКПП Дуранкулак стриктно се дезинфекцират

На най-рисковите места и по протежение на пътеките на движение на дивите животни ще бъде поставен и втори ред “Бруно”. Изграждането на оградата към момента става едновременно от 3 места – Кайнарджа, Дуранкулак и Кардам. 480 души от шестте държавни горски предприятия, от регионалните управления по горите във Варна, Русе и Шумен и Изпълнителна агенция по горите са ангажирани на място с изграждането на телената преграда срещу дивите прасета от Румъния.

Популацията на дива свиня в съседните на България румънски територии е сведена до минимум и е под 0,3 на 1000 декара, посочват експертите. Естествена преграда за прасетата е и големият циментиран канал, който свързва Черна вода и Констанца. Тъй като е покрит с бетон, той не позволява на прасетата да мигрират.

Румънските диви прасета може да започнат да прииждат към България през октомври и то само, ако не намерят храна в Румъния, подчертават експертите. От МЗХГ не се ангажират с прогнози за очаквана бройка нашественици. В Чехия огнището на африканска чума по свинете вече е локализирано, благодарение на електропастирите.

Паралелно с това те дежурели нощем по двойки, за “пресичане на евентуално движение на диви свине от Румъния”, съобщи пресцентърът на МЗХГ. В съобщението не се посочва цената на телената ограда и бюджетните разходи за заплащане, нощувки и храна на командированите държавни служители.

“Добре е, че в момента дивата свиня не е склонна да прави много набези. Тя стои там, където си е намерила храна – в случая царевица. По-засилена миграция се очаква да има след приключването на реколтата”, обясни земеделският министър Румен Порожанов.

 

Споделете.

4 коментара

 1. Методи Краковски on

  Сухоземната граница с Румъния се простира от Силистра до нос Картал на Черно море. Нейната дължина е 139 km. Ако коловете на прословутата ограда са забити през 3 метра и употребим по 50 милилитра вълча урина на кол това прави 2316,67 литра вълча урина. Малко ми се вижда трудно ….

  • Георги on

   Защо се говори само за сухоземната граница? Дивата свиня плува и всички ловци знаят, че в търсене на храна спокойно преплува Дунав. Оградата (урината) трябва да стигне чак до Тимок!

 2. Тодор on

  Не сте виждали подгонено диво прасе. Минава през оградката без да му мигне окото. Кога държавната граница беше с кльон с високи мрежи и ток минаваха, че сега ли. Това е просто отбий номер.

Коментирайте

Close