InVigor_Promo

Странджанските нестинари – властелините на огъня

0

“Ако чуете някой да ви каже “въй”, трябва да знаете, че той най-вероятно идва от Странджа планина. Възклицанието произхожда от нестинарското “въх”, което танцьорите върху жарава често подвикват, докато танцуват”, разказва Светла Божилова от Югоизточния съюз на екскурзоводите “Ваня Райкова” – Бургас.

Нестинарство

Нестинарството се е запазило като обичай през вековете

Нестинарството е езически обичай, който се смята, че идва от траките, а покровители на нестинарите са св. Константин и майка му св. Елена, чийто празник Българската православна църква чества на 21 май.

“Всяка година рано сутрин на празника иконата на св. св. Константин и Елена се пренася на място, наричано тяхно светилище. Иконата се измива във вода и започват ритуали, които продължават цял ден.

Палят се огньове и се прави овнешки курбан. До вечерта от тези огньове остава само жар. На здрачаване нестинарите се подготвят и започват да се молят пред иконата на св. св. Константин и Елена, изпадайки в транс под ритмичните звуци от тъпан.

Жарта се разстила във формата на кръст, пред който нестинарите също произнасят молитви. Мъжете влизат в огъня с иконата на св. св. Константин и Елена, а жените с по-ситни стъпки преминават през жарта и викат високо “въх, въх, въх”, разказва Светла Божилова.

Как се става нестинар?

Нестинари

Мъжете влизат в огъня с иконата на св. св. Константин и Елена

Нестинарските умения се предават през поколение от баба на внук и от дядо на внучка. Някои нестинари твърдят, че са чувствали близост с огъня от най-ранна детска възраст. Било им е приятно да наблюдават и докосват огъня, а в тийнейджърска възраст осъзнали, че искат да стъпят в жаравата.

След нестинарския ритуал танцьорите пренасят над жаравата деца за здраве и канят зрителите да влязат в огъня. Някои се престрашават, но стъпалата на тези, които го правят с предубеждение, изгарят. Другите, които нагазват в жаравата с вяра, са невредими. Ритуалът се изпълнява с цел пречистване от злото и от негативната енергия, натрупана през зимата.

Нестинарите твърдят, че така се прераждат и че са защитени от бога Слънце. Смятат, че както те са се пречистили и са изпитали болка, така и ние изпитваме болка, вървейки по нашия земен път, но това ни кара да ставаме по-силни.

Св. св. Константин и Елена като покровители на нестинарите

Нестинари

Децата се пренасят над жаравата за здраве

Има различни теории за това защо св. св. Константин и Елена са покровители на нестинарите. Константин е първият император на Източната Римска империя. Твърди се, че той и майка му Елена са траки, произлизащи от град Ниш. Легендата гласи, че по време на една от последните му битки, в небето вижда християнски, а не латински кръст.

Константин осъзнава, че земите му са населени с тракийци, които отдавна вече са приели християнството. Така той също приема вярата и спира гоненията над християните, разказва Божилова. Православната църква полага усилия да припокрие езическите празници с църковни и това е едно от обясненията защо празнуваме денят на св. св. Константин и Елена именно на 21 май.

Нестинарството като символ на земеделския труд

Нестинарският обред се е провеждал в края на май и началото на юни, преди тежката и усилена работа в полето. Ходенето по въглените символизира и обработването на земята, голямата жега, трудът, който предстои.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close