BASF InVigor

Странджанският манов мед е на крачка от европейската защита

0

Странджанският манов мед е съвсем близо до получаването на европейска защита като защитено наименование за произход. Кандидатурата на продукта получи одобрението на Генерална дирекция “Земеделие и развитие на селските райони” на Европейската комисия и предстои публикуване на спецификацията му в Официалния вестник на ЕС през есента.

Ако няма възражения, Странджанският манов мед ще бъде вписан в регистъра в началото на следващата година, съобщи българският комисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел при откриването на Световен симпозиум по мановия мед в Царево.

Симпозиум манов мед

Очаква се Странджанският манов мед да получи регистрация в началото на 2019 г., каза при откриването на симпозиума в Царево еврокомисар Мария Гариел (четвъртата отляво надясно)

Заявлението за регистрация на Странджанския манов мед е подадено от Сдружение „Странджански манов мед” с председател дългогодишния пчелар Манол Тодоров, който има близо 700 кошера, от четирима негови роднини и двама съседи, също пчелари.

Регистрацията на продукта като защитено наименование за произход представлява възможност за засилване на развитието на местното производство на пчелен мед. Производителите могат да получават по-добра цена за продукта си и да се отличават на пазара, подчерта комисар Габриел.

Фестивал на мановия мед

Вечерта след откриването на симпозиума продължи с фолклорна програма

Мановият мед се произвежда от медоносни пчели от секретите на живите части на растенията и от екскретите на смучещите насекоми по растенията, които пчелите събират, трансформират и съхраняват в пчелни килийки до съзряване. Медът се получава от отделянето на т. нар. “медена роса” от някои насекоми, която се събира от пчелите, както и от сладката течност от жълъдите на дъба.

Мановият мед има аромат на печени плодове и карамел и е с много ниско съдържание на полени. Лечебните му свойства са познати от древни времена. Мановият мед намира приложение при лечението на различни здравословни проблеми от грип до бъбречни и чернодробни заболявания, благодарение на комплекса от биологично активни вещества – минерали, незаменими аминокиселини и витамини.

Манов мед

Мановият мед има много лечебни свойства

Странджанският манов мед ще бъде първият български регистриран продукт със защитено наименование за произход, коментира за Агроновините съветникът в Европейския парламент Георги Събев.

В категорията “Защитено географско указание” имаме регистрирани два продукта – Българско розово масло и Горнооряховски суджук, а в “Храна с традиционно специфичен характер” са регистрирани пет – Филе “Елена”, Луканка “Панагюрска”, “Кайсерован врат Тракия”, Роле “Трапезица” и Пастърма говежда, допълни той.

Евродепутатът Момчил Неков и екипът му вече трета година също работят по идентифициране на български продукти и храни и вписването им в Европейския регистър на схемите за качество. Сред тях са Странджански чай, Куртовски розов домат, Реселешки воден лук и Еленски бут.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close