Вкуси България със SlowTours.bg

Светослав Манолев: Всеки български сорт грозде има чар, целта ни е високото качество

0

– Г-н Манолев, Вие сте първият български Master Sommelier – титла, която носят само 260 души в целия свят. Колко труден бе пътят до нея?

Пътят не е никак лек, но затова тази титла е толкова ценена в света на виното. Хората, които успяват да достигнат дотук, са малцина. Нивото на знания е изключитлно високо и отнема много време, затова човек трябва да бъде изцяло отдаден на тази цел.

– Разкажете ни повече за титлата Master Sommelier и за изпита?

Светослав Манолев е роден през 1986 г. в Мадан. Изучава „Мениджмънт в туризма“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. От 2009 г. досега работи във Флорида, САЩ. В продължение на две години е сомелиер за Celebrity Cruises. През 2014 г. заминава за Лондон, където работи като помощник главен сомелиер в 67 Pall Mall, а от април тази година и като главен сомелиер във Flemings Hotel Mayfair.
През август Манолев стана първият българин с титлата Master Sommelier, която преди дни бе спечелена и от още една българка – Мария Ковачева от Чирпан. Разговаряме с Манолев за пътя до титлата, интересните сортове грозде, перспективите на България в производството на вино и винения туризъм.

Първият изпит се провежда през 1969, като тази година се отбелязва 50 годишнината от организирането му за пръв път. От тогава до сега 262 кандидата успешно преминават всички етапи и се сдобиват с титлата Master Sommelier.

Светослав Манолев Master Sommelier

Първият изпит за Master Sommelier се провежда преди 50 години

За достигане до титлата Master Sommelier е нужно да се премине през четири нива – Introductory, Certified, Advanced и Master Sommelier. Всяко ниво отнема около година. Състои се от 3 части – практически изпит, теория и сляпа дегустация. Всяка една част предполага специална подготовка и фокус.

– Как се подготвихте за изпита?

Подготовката е една и съща от самото начало – прекарвам всеки ден около 3 часа в изучаване на теория и около час-два в преговаряне на стари неща. Правя сляпа дегустация поне 3 пъти седмично плюс работа всеки ден с вино и посещаване на дегустации и различни винени събития.

– Кои са най-интересните български сортове грозде?

Мисля, че всеки един български сорт има своят чар и характер. По-скоро намирането на правилния стил за всеки сорт е предизвикателство. Имаше тендеция за използане на дъб за всеки един сорт и мисля, че това до голяма степен пречи на някои производители да разкрият характера на тези сортове.

– Експерти във винения сектор ни съветват да заложим на местни сортове като Мавруд, Широка мелнишка лоза, Гъмза…Какво е Вашето мнение?

Това определено имаше успех за страни като Гърция, Унгария и Австрия, но според мен ние имаме уникален климат и не бива де се ограничаваме само до местни сортове. Международни сортове също се развиват изключително добре в България и ние имаме история в отглеждането им. Затова смятам, че не само местните сортове трябва да бъдат фокус,  а по-скоро да заложим на високото качество.

– Какви са перспективите пред България като производител на вино ?

Светослав Манолев, Master Sommelier

От ляво на дясно: Брайън Джулиън, президент на Court of Master Sommeliers Europe (CMS) , Светослав Манолев, Master Sommelier, Ронан Сейбърн, изпълнителен директор на CMS и Брайън Даус, Education Chairman в CMS Europe

Смятам, че ние сме в униклна позиция с нашият климат и природни дадености да произвеждаме страхотни вина, но също така и да превърнем България в дестинация за винен туризъм. Радвам се, че много утвърдени професионалисти се завръщат в България и определено се забелязва значително раздвижване на пазара в последните години. Всеки път, когато съм в България, съм приятно изненадан от напредъка в тази област.

– Как страната ни да се превърне в атрактивна винена дестинация?

С общи усилия от страна на производители, износители на вино, винени професионалисти и сътрудничество с утвърдени професионалисти. Много добър пример за това как може да се промени в положителна посока имиджът на една страна е Австрия, също така и Гърция. Изключителен маркетинг и присъствие на всяко едно голямо изложение. Това разбира се отнема средства и време, затова трябва фокус в дългосрочен план.

– Как подхождате при съчетаването на вино с храна?

Когато изготвям меню за ресторант, обикновено опитвам няколко различни вина и решавам кое вино подчертава най добре вкусовете в храната, без да губи от характера си. Но ако избирам вино за себе си, обичам да експериментирам и да опитвам необичайни комбинации.

Споделете.

Коментирайте

Close