Свинеферма прави енергия от фекалиите на прасетата

0

В свинефермата на 37-годишния животновъд Мика Вуоринен са решили по модерен начин въпроса с фекалиите на прасетата. Свинският тор се складира в бункер и от него се произвежда биогаз, който изцяло обезпечава нуждите на свинефермата от топлина.

Модерната инсталация за биогаз е сред последните иновации в стопанството, което съществува от 1914 г. – времето, когато Финландия все още е била автономно Велико княжество в лична уния с Руската империя.

Фермата на Мика Вуоринен е на повече от век

Мика е фермер четвърто поколение като поема семейното стопанство през 2006 г. Съпругата му Яана му помага при нужда, но основно се грижи за трите им деца – Аника, Вил и Вилма.
VUORINEN-PORK-PRODUCTION
Фермата има двама служители на пълен работен ден и двама сезонни работници. Разположена е върху 204 земя, от които 50% е собствена, а останалата – наета. Основните култури са ечемик и пшеница за изхранване на свинете. Семейството сее рапица, овес и ръж са за сеитбообръщение, които после продава за преработка.

“Събрахме се заедно с три други ферми, за да обединим труда и машините си за производство на растителни култури”, казва Мика.

Четири ферми произвеждат фуража си с общи машини

“Разполагаме със собствени трактори и комбайн, а машините за култивация и сушилнята за зърно са споделени. Времето и ресурсите позволяват на мен и останалите трима фермери да се договаряме и с други земеделски производители”, допълва Мика.

Машините и труда на фермерите се използват и за добиване на торф и за заравняване на земеделски терени. Около една трета от земната площ на Финландия е блата, от които се произвеждат около 40 млн. кубични метра торф, а по-малко от един процент от блатната площ отива за енергия.

Във фермата на Мика основна дейност е производството на свинско месо. Във фермата се отглеждат свине от началото на 80-те години на миналия век. Капацитетът на новата свинеферма, построена през 2012 г., е за 1300 прасета, а старата, реновирана през 2013 г., е за 350 животни.

Годишният производствен капацитет е около 6 500 прасета за клане. През по-голямата част от времето Мика се грижи за свинете. Съпругата Яана и бащата на Мика – Пейката, помагат за товаренето на животните и за някои други дейности в стопанството.

Стартово тегло на прасетата – 31,8 кг
Тегло на трупа – 90,3 кг
Живо трупно тегло преди кланица – 121 кг
Период на отглеждане – 13,5 седмици (3,9 партиди годишно)
Ежедневен прираст в теглото – 1007 г
Месо %: 59,4% от трупа
Смъртност – 1,5%
Отхвърлени кланични трупове – 0,1%
Частично отхвърлени кланични трупове – 7,0%
Фураж – 2,79 кг на 1 кг живо тегло
Дневна дажба за едно прасе – 2,81 кг
Цена на производителя – 1,60 €/1 кг трупно тегло към август 2017 година

Тази година е имало излишък в производството на прасета като средното живо тегло е 31,8 кг живо тегло. Прасетата са от три кръстосани породи. Те са хибриди от породите Landrace и York за най-добра репродукция и родителски характеристики.

Мъжките са от породата Duroc за най-добри характеристики на растежа. Развитието на свинете и генетиката се извършват от смесено дружество, собственост на две големи месопреработвателни компании във Финландия.

Фермата има свой собствен смесителен възел.

Произведените в стопанството ечемик и пшеница се допълват с високоенергиен фуражен ечемик и концентрат. По-голямата част от протеина идва от местни източници, но в концентратите се влага и соя, която не е генномодифицирана. Доставчикът на концентрати е A-Rehu, дъщерно дружество на Atria. Хранителните рецепти са на основата на протеин, четири аминокиселини, минерали и енергийни съставки. Храненето се извършва чрез напълно автоматизирана система за подаване на течни фуражи, доставена от Pellon Group.

Цените на свинското падат под себестойност заради руските контрамерки

Традиционно Финландия изнася хранителни продукти и стоки в Русия, включително свинско месо. През 2014 г. отново беше открита африканска чума по свинете в Северна Европа, Полша,
Литва, а по-късно и в Латвия и Естония. Оттогава Русия забрани износа на европейски храни за Русия, основно заради африканската чума по свинете, но в действителност като контрамярка на ограничителните мерки на ЕС в отговор на кризата в Украйна.

Това оказа сериозно въздействие и върху производството на свинско във Финландия. Цените спаднаха под производствените разходи. Въпреки че ефективността на производството е от световна класа и възвращаемостта е добра, да се реализира печалба от бизнеса със свине е голямо предизвикателство. От жизненоважно значение е да има няколко подкрепящи бизнеса, заедно със свиневъдството, за да оцелеем в лошите години, казва Мика Вуоринен.

Atria има около 6000 договора за производство с финландски фермери

В трудните времена фермерите срещат помощ в лицето на компанията Atria – една от водещите компании за месо и храни в скандинавските страни, Русия и Естония. Компанията е на повече от 110 години.
VUORINEN-PORK-PRODUCTION
През 2016 г. нетните й продажби надвишават 1,35 млрд. евро, а постоянно наетите на работа експерти по месо и храни във Финландия, Швеция, Дания, Русия и Естония са 4 315. Акциите на Atria Plc са регистрирани на борсата Nasdaq Helsinki Ltd от 1994 г. насам.

Atria използва само финландско месо в продуктите, които произвежда. Компанията има около 6000 договора за производство с финландски фермери. 350 от тях са със свинеферми, около 100 с производители на бройлери, а останалите с производители на мляко и говеждо месо. Atria е производител на почти половината от финландското говеждо, свинско и бройлери. Но фирмата не просто изкупува животинте на фермерите – тя предоставя редица услуги за развитие на фермите. Atria също така притежава компания за фуражи, A-Rehu, която произвежда храни за млекодайни и месодайни говеда, свине и бройлери.

В началото на 2017 г., след дълги и предизвикателни търговски преговори, Atria стартира износ на свинско месо в Китай. Целта за първата година е 3 милиона кг. Годишното производство на свинско във Финландия е 190 милиона кг.

Pellon Group подпомага животновъдния сектор във Финландия

Pellon Group е друга компания, която подпомага животновъдния сектор във Финландия. Тя предлага цялостни решения за производство на мляко, свинско и говеждо месо, както и за училища за езда. Решенията подобряват производителността на стопанствата и благосъстоянието на животните.

Pellon Group има зад гърба си над 60 г. индустриална история. През това време заема място сред водещите компании в бизнеса. Pellon е технологичният лидер в своята ниша, която е резултат от продължително и продължително сътрудничество с много университети и изследователски центрове. Резултатът от това сътрудничество са серия продукти, които предлагат гъвкави решения, съобразени с индивидуалните нужди на всеки клиент.

Pellon произвежда обекти за крави, свине и коне от всякакъв размер, които освен това са автоматизирани извън общата практика. Историята на Pellon Group започва през 1966 г., когато тримата братя Такала създават компанията, за да обслужват развиващото се животновъдство. Днес Pellon Group e семейна фирма с фабрика и седалище в Каухава, Финландия, и дъщерни дружества в Швеция, Германия и Полша. Компанията има над 100 служители и оборот от над 20 милиона евро.

Публикацията е осъществена в рамките на пътуване за журналисти от ЕС, организирано от ENAJ – Финландия

Споделете.

Коментирайте

Close