Вкуси България със SlowTours.bg

Търговията със селскостопански храни в ЕС се срина след Брекзит

0

Драстичен спад в търговията с хранителни стоки се наблюдава в Европейския съюз след Брекзит. Само за януари намалението е с 11%, в сравнение със същия месец на миналата година, сочат данните на Европейската комисия.

След дълъг период на непрекъснат растеж, ЕС претърпя рязък спад в износа на селскостопански храни, най-вече поради свиването с 800 милиона евро на обема продуктите, продавани на Обединеното кралство, сочи месечният доклад на Комисията за търговията. На годишна база износът на селскостопански храни в ЕС е спаднал с 24% през януари и с 32% в сравнение с предходния месец декември. Стойността на вноса от Обединеното кралство също е спаднала с 67%, като в цифрово изражение загубата е от 874 милиона евро.

Редукцията се усеща във всички категории земеделски и хранителни продукти. Като цяло общата търговия на ЕС с хранителни продукти с всички партньори е спаднала с 11% на годишна база до 13,5 милиарда евро, като най-големите загуби в стойността на износа се наблюдават във виното (188 милиона евро), храните за кърмачета (142 милиона евро), препарати от зеленчуци и плодове (89 милиона евро) и шоколад и сладкарски изделия (79 милиона евро). Отчетени е и спад в стойността на износа за САЩ (спад с 254 милиона евро), Русия (110 милиона евро), Япония (66 милиона евро) и Саудитска Арабия (62 милиона евро).

Междувременно Обединеното кралство зае първа позиция в списъка с дестинации за износ на селскостопански храни в ЕС, с търговска стойност четири пъти по-голяма от САЩ, които са вторият по големина вносител на хранителни продукти в ЕС. “Въпреки че очакваме отрицателно търговско въздействие на Брекзит, трябва да изчакаме още няколко месеца, преди да оценим реалния му обхват”, коментира пред EURACTIV Жоао Пачеко, старши научен сътрудник в мозъчния тръст Farm Europe.

Споделете.

Коментирайте

Close