Вкуси България със SlowTours.bg

Търговските вериги предлагат на паркингите им да се организират фермерски пазари

0

Търговските вериги предлагат на паркингите им да се организират фермерски пазари с български производители. Това ще бъде крактосрочен ангажимент, като такива пазари могат да се провят по паркингите, докато трае извънредното положение в страната.

Предложението е отправено от Сдружението за модерна търговия, в което членуват “Билла”, “Кауфланд”, “Лидл България ЕООД & Ко”, “Аванти”, “Промаркет” ООД и др., както и други представители на търговските вериги по време на време на видеоконферентен разговор с министъра на земеделието Десислава Танева. Вчера хипемаркетите категорично отказаха на аграрното министерство да предоставят половината от търговските си площи за продажба на български храни.

Позицията на веригите защитава Българската търговско-промишлена палата. По думите на председателя Цветан Симеонов, държавата може да насърчи функицонирането на пазарите, където решенията се взимат от производителите, няма ограничения на каква цена да се продава продукцията, нито задължение за добрия търговски вид на стоката.

На страната на земеделското министерство са от Асоциацията на индустриалния капитал и Съюза “Произведено в България”. Двете организации са на мнение, че големите вериги у нас дискриминират българските производители. Същото становище застъпиха в декларация и дузина браншови организации на производители на български плодове и зеленчуци.

“Няма да отстъпим от искането си в търговските вериги да присъства българско местно производство. Действията на министерството са насочени в подкрепа на българското производство, на малките и местни производители и запазване на поминъка им”, заяви и министър Танева. “Местната българска продукция е по-свежа, по-прясна и по-позната, тя е част от местния бит и култура. Потребителите трябва да имат право на достъп до местното производство, а техен е изборът какво ще предпочетат”.

Десислава Танева коментира, че предложението на търговските вериги на паркингите им да се организират фермерски пазари ще бъде включено в предложенията на МЗХГ и изпратено до земеделските браншови организации за становище. По него ще бъде даден срок до петък, когато окончателно ще се оформи проектното предложение за подкрепа на местното производство.

Споделете.

Коментирайте

Close