Вкуси България със SlowTours.bg

Десетте най-нови източници на ток: вулкани, фекалии, уиски и вени (ВИДЕО)

0

Учените намират все по-нови алтернативни източници на енергия

Напоследък почти всеки ден има съобщения за появата на нови алтернативни източници на енергия. И решенията често изглеждат много странни. И ако повечето от тези технологии преди 20 г. биха били направо в сферата на фантастиката, днес те са внедрени в много развити страни. И тук не говорим за слънчеви панели, вятърни или водни турбини, а за далеч по-технологични и рафинирани версии на алтернативни източници на енергия, съобщава специализираният сайт zaqw.ru.

Алтернативна енергия от вулкани

Този вид алтернативни източници на енергия бяха предложени като инфраструктурно решение за небостъргача VolcanElectric Mask в Китай.  Става дума за гигантски купол, който покрива вулкана. Сградата ще бъде мултифункционална и ще съчетава промишлени, туристически и научно-изследователски центрове. Но основната й мисия е да се трансформират сложни природни феномени в електричество. Това става чрез специални устройства, вградени в основите на сградата, които преработват вулканичната топлина в ток и захранват с енергия както тази сграда, така и други обекти, разположени в близост.

Небостъргачът ще бъде обект за посещения от любопитни туристи, които ще имат уникалната възможност да гледат вътре във вулкана. VolcanElectric Mask може да се превърне в голям културен център на забавление , особено за любителите на екстремните спортове .

Алтернативна енергия от подводни течения

Energy

В Австралия произвеждат ток от подводните течения. Сн. zaqw.ru

Технологията се основава на добив на енергия от подводните течения край Австралия.  Експертите от  компанията BioPower Systems са разработили инсталацията BioWawe, която произвежда електричество от подводните течения.

Алтернативна енергия от подложки на гарата

Японската енергийна компания East Japan Railway Company, която е лидер в областта на пътническия трафик, е разработила технология за производство на ток от специални турникети. Те представляват подложки, върху които пътниците преминават и по този начин се генерира енергия. Пасажерите дори не подозират, че участват в производството на енергия.

Алтернативна енергия от футболна топка

Компанията Soccket Inc. е създала малка и компактна електроцентрала, вградена в обикновена футболна топка. Технологията е такава, че когато играчите ритат топката, тя става генератор на електричество.  След няколкочасова игра, топката е произвела толкова енергия, колкото да се захрани LED лампа за цяла вечер. Технологията е подходяща за развиващите се страни в Азия и Африка.

Алтернативна енергия от кръвоносните съдове

Energy

Устройството се имплантира във вените.
Сн. zaqw.ru

Учени от Берн, Швейцария, са разработили метод, по който да се добива електричество от кръвоносните съдове, с което да се захранват пейсмейкърите. Става дума за  специални миниатюрни турбини, имплантирани в кръвоносните съдове, така че движението в кръвоносната система да произвежда ток.

Алтернативна енергия от люлки

Създателите на люлките-генератори Giraffe Street Lamp са решили да комбинират полезното с приятното. Когато хората се люлеят, малки турбини произвеждат електрическа енергия, която захранва уличните лампи, монтирани на върха на люлката.

Алтернативна енергия от зелени водорасли

Energy

Сградата е покрита с водорасли, които произвеждат ток. Сн. zaqw.ru

В Хамбург ще бъде построена първата в света BIQ сграда, която се захранва с енергия от микроскопични зелени водорасли. Те са прикрепени към стените и покрива на зданието и функционират като биореактор, който може да произвежда електричество чрез фотосинтеза .

Алтернативна енергия от човешки изпражнения

Британската компания Geneco шокира света с разработка, която позволява извличането на метан от човешки изпражнения. Технологията вече е внедрена в биоавтомобилите  VW Bio-Bug. Тя работи на принципа на метан, получен при процеса на пречистване на отпадъчните води. Това става чрез анаеробно разлагане на отпадъците от канализацията.

Алтернативна енергия от температурната разлика в океана

В процес на строителство е електроцентрала, която ще произвежда енергия от температурните разлики между повърхността и дълбините на океана. Тя ще се намира до южния китайски бряг. Реализацията на проекта е поверена на световноизвестната компания в сферата на отбранителната промишленост Lockheed Martin.

Алтернативна енергия чрез отпадъци от уиски

Електроцентрала, която използва за производство на ток отпадъците от дестилацията на уиски, създадоха компаниите Helius Energy и Whisky Rothes. Необичайната инсталация използва отпадъка от алкохолното производство, който съдържа протеини и въглехидрати, но обичайно се изхвърля на боклука.  Идеята биомасата да се използва първоначално хрумва на Helius Energy през 2009 г. 4 г. по-късно вече е построен първият в света завод, който генерира електричество от производствените отпадъци на шотландското уиски. Капацитетът му при пълно натоварване е да захранва 9000 частни домове.

Споделете.

Коментирайте

Close