Тонове пипер, нарове и лимони с остатъчни пестициди спрени при внос от трети страни

0

Пипер, нарове и лимони са най-често блокираните на границата храни заради остатъчни количества пестициди.  През 2019 г. от внос са спрени близо 1100 тона от общо 1 931, 33 тона спрени храни от трети страни.

Инспектори на дирекция „Граничен контрол“ към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са блокирали вноса у нас на общо 265 пратки с храни. Най-много – 642, 5 тона е спреният от внос пипер, тъй като е съдържал остатъчни вещества от пестициди. На второ място по задържани количества се нарежда нарът. През миналата година са спрени 37 пратки с общо тегло 335, 92 тона. От внос са спрени и 120,92 тона турски лимони със съдържание на остатъчни пестициди.

Със съдържание на микотоксини са били 235,34 тона лешници. Поради несъответствия при фитосанитарния контрол е спрян и вносът на 11,94 тона домати, 2, 42 тона мандарини и 1,3 тона лимони. Сред най-често спираните пратки на храни от животински произход са охладена или замразена риба, желатин за човешка консумация, пчелен мед, инстантни супи. Общото им количество е 460, 78 тона.

Спрените от внос храни са били насочени за унищожаване или са върнати в страната на произход. Незабавно са били подадени сигнали за задържаните продукти, които подлежат на нотифициране по Системата за бързо оповестяване на храни и фуражи /RASFF/.

 

 

.

Споделете.

Коментирайте

Close