Вкуси България със SlowTours.bg

Топлата зима провали реколтата от замръзнало грозде за ледено вино

0

Реколтата от замръзнало грозде за ледено вино в Германия за първи път се провали, защото зимата беше твърде топла. В нито един от 13-те лозаро-винарски региона на Германия температурите не паднаха под необходимите -7° C, за да може гроздето да замръзне на лозите.

Леденото вино се прави от грозде, замръзнало при -7°С

2019 г. беше втората най-топла година в световен мащаб, според Националната администрация на океаните и въздуха в САЩ. А количеството произведено ледено вино, известно още като Айсвайн или Айс вино, намалява през последните години, съобщава BBC. „Реколта 2019 ще влезе в историята на Германия като първата година, през която добивът на замръзнало грозде се провали в цялата страна“, се казва в изявление на Германския институт по виното (Deutsche Weininstitut GmbH – DWI).

Леденото вино е сред най-скъпите вина в света

Ледено вино се прави от узряло грозде, което е замръзнало при температура под -7°С, докато все още е на лозата. За да се получи истински Айсвайн, гроздовете трябва да се откъснат, докато са замръзнали на лозата. При температура под -7°С водата в гроздето замръзва, но виненият екстракт, захарите, винената киселина и ароматите се запазват.

Ледено вино Айсвайн

Ледено вино се прави от узряло грозде, което е замръзнало при температура под -7°С

При внимателно пресоване на замръзналите гроздови зърна, ледената вода остава в пресата и към виното се отцежда само много малко количество висококонцентриран винен сок. Поради тази висока концентрация леденото вино е изключително сладко. Наред с високата концентрация на захари, в него има и голяма концентрация на винена киселина – три пъти повече, отколкото в сухото бяло вино

Айсвайн е с много висока концентрация на винена киселина

Едновременната висока концентрация на захари и киселина прави вкуса на леденото вино неповторим, а дегустирането му е уникално изживяване. Неслучайно то е сред най-скъпите вина в света. Но за производителите му технологията на направата му крие и доста рискове, които са свързани с непредвидимите метеорологични условия. Често гроздето остава необрано в продължение на месеци, без да се знае кога точно ще настъпи застудяването. Ако зимата се забави, гроздето може да се развали.

Ако затоплянето продължи, ледените вина ще станат голяма рядкост

През последните години датите за възможна реколта от замръзнало грозде за Айсвайн се изместиха по-късно – към януари и февруари, докато гроздето узрява доста по-рано, посочват от DWI. В резултат на това гроздето трябва да оцелее по-дълго. „Ако топлите зими продължат през следващите няколко години, ледените вина от германските лозаро-винарски райони скоро ще станат дори по-голяма рядкост, отколкото са в момента“, коментира Ернст Бюшер от Deutsche Weininstitut.

Най-големите пазари за ледено вино са Япония и Китай, както и скандинавските страни и САЩ. Поради присъщите им ниски добиви, ледените вина имат много малък дял от общата реколта, обичайно под 0,1%.

Споделете.

Коментирайте

Close