Трактор с автопилот – това ли е бъдещето?

0

Компанията Case IH представя новата си концептуална разработка – трактор с автопилот, който може да работи независимо с най-различни тегличи.

Машината е оборудвана с радар, камера за наблюдаване на движението, GPS и всякакви други екстри. Бордовия компютър автоматично прави проучвания за средата, големината на теглича и товара и изчислява най-добрия начин за обработка на терена спрямо съществуващите препятствия.

След като оператора зададе параметрите и задачите на машината, тя започва самостоятелно да изпълнява своята работа, като дори може да се премести в друга област, ако тази, която е била първоначално зададена в момента е недостъпна, заета и т.н. с цел спестяване на време.

Трактор с автопилот

Тракторите с автопилот може да игнорират човешкия фактор

Операторът има възможност да управлява дистанционно умния трактор чрез софтуер от компютъра или дори таблета си. Включена е и възможност за наблюдение и промяна на маршрутите.

Въпреки всичко това, най-вероятно автономният трактор ще бъде достъпен чак през есента. За да бъде постигната тази автономия са използвани най-новите GPS системи, системи за наблюдение, софтуер и т.н. Очаква се в най-скоро време всеки трактор да може да бъде превърнат в автономен с цел улесняване обработването на земята и модернизиране на селското стопанство.

В момента Case IH извършва различни проучвания, основани на въпросите на производители, които вече са проявили интерес към умните машини.

Сн. Агроправда

Споделете.

Коментирайте

Close