Вкуси България със SlowTours.bg

Цените на млечните продукти падат заради сухото мляко

0

Сухото мляко доведе до поредното намаление на цените на млечните продукти

Обезмасленото мляко на прах доведе до поредното намаление през последните 15 месеца на цените на млечните продукти в GlobalDairyTrade. Дотук се достигна заради „прекомерната конкуренция за доставки“, която се поощрява от повишеното производство на мляко в Европа и Нова Зеландия, съобщава Agrimoney.com.

Индексът на GlobalDairyTrade за цените на млечните продукти падна с 1.8%. Това е седмият поред спад и е най-дългият от 2011 г. Оттогава насам стойностите са намалели общо с 22 %. Последният спад от година насам е стигнал най-ниския отчетен праг, благодарение на понижената с 3,5 % стойност на обезмасленото мляко на прах.

Всичко това се случва на фона на нарастващия брой фермери, които повишават производството си в отговор на високите цени.

През изминалия месец, Великобритания се радваше на рекордно производство на мляко. Доставките им за май месец са с 10% повече от миналата година. Количеството мляко на мандрата Fonterra, която събира по-голямата част от млякото в Нова Зеландия, една от най-големите държави износителки на този продукт, се е повишило с 7,7% през 2013 и 2014 г.

Във Великобритания заводите за мляко не могат да смогнат с обработката и производителите изхвърлят суровина

Тези количества надхвърлиха максималните възможности за обработка на заводите им през пиковия сезон около октомври месец. „Количеството произведено мляко бе толкова голямо, че заводите на Fonterra не можеха да смогнат. Затова няколко милиона литра мляко се изхвърли на определени места в Северния остров“, коментира служител на Министерството на земеделието на САЩ (USDA).

Допълнителните доставки промениха динамиката на пазара, който се отличаваше миналата година с ограничен запас и с голямо търсене, предимно от Азия. Намаляващите цени на обезмасленото сухо мляко отразяват „пазарна среда на прекомерна конкуренция за доставки между двете полукълба“, съобщи индустриалната група Dairy Australia, по време на изнасяне на пазарния им доклад миналата седмица.

Заради спада на цените на сухото мляко, конкуренцията между доставчиците расте

В офиса на фирмата INTL FCStone в Чикаго, старши брокерът Дейв Курзавски коментира, че „Европа, Нова Зеландия и Австралия произвеждат големи количества мляко. Купувачите осъзнават това и не купуват толкова много – те имат повече разнообразие при избора на мляко“, т.е те нямат нужда да се запасяват с него, смята Курзавски.

„Търсенето е налице, но то преминава през лек застой. Сега пазарът, от своя страна, се намира в баланс. Това е по-добре, отколкото дефицитната ситуация от изминалата година“, коментира Курзавски пред Agrimoney.com.

Цените на млякото системно ще намаляват

Цените в GlobalDairyTrade изглежда ще намаляват системно, докато се намери начин, чрез който да насърчи търсенето. Бързите темпове на продукция на Нова Зеландия подтикна USDA да повиши предвижданията си за производителността на страната за календарната 2013 г. с 522 000 тона, така че да стигнат до 20 милиона тона. Министерството повиши и прогнозата си за 2014 г. с 781 000 тона до малко над 21 милиона тона. „Напред и нагоре“ изглежда да е девизът на производителите на мляко от Нова Зеландия в момента, допълва дирекцията на USDA.

Въпреки това, заради повишението на цените през 2014 г., се очаква ежегоден растеж, които да се понижи през периода юли – декември, а ниската производителност тогава да се компенсира с увеличение от около 70 000 хиляди глави добитък.

„Производството на мляко през втората половина на годината вероятно няма да надвиши достигнатите количества през същия период на 2013 г.“, смята USDA, като се позовава на ентусиазма сред фермерите в началото на 2014 г.

„Това значи, че условията при отелването на кравите няма да са толкова добри, колкото бяха през 2013 г.“ Периодът за отелване също така „ще закъснее леко тази година, което ще доведе до по-малко време за кравите да достигнат максималното ниво в продукцията на мляко през октомври. Също така, това ниво няма да се задържи за дълго време.“

Dona Petkova

Дона Петкова

Превод: Дона Петкова
Стажант-преводач в Agronovinite.com

Споделете.

Коментирайте

Close