Учени разпознават фалшивия зехтин чрез ДНК анализ

0

Испански учени откриха как да разпознават фалшивия зехтин. Група изследователи от Националния съвет за научни изследвания на Испания (CSIC) е разработила метод, чрез който е възможно да се установи, дали даден зехтин е „автентичен“ или е подправен с масло от други растителни видове или различни сортове маслини.

Чрез анализ на ДНК маркерите, учените от Експерименталния център Зайдин, звено на CSIC, могат да характеризират сортовия произход на зехтина. Този метод позволява да се разбере, дали всъщност пробата зехтин е добита от маслините, посочени на опаковката, или съдържа недекларирани масла и сортове маслини от по-ниско качество.

„Новата техника, която разработихме, идентифицира измами и лъжлива информация, дадена от производителя. Можем да определим географския произход на маслините, използвани за направата на зехтина“, обяснява Хуан де Диос Алче Рамирес, изследовател, отговарящ за този проект.

Изследователската група е създала обширна база данни, която включва над 90 разновидности маслини, особено разпространени в Испания, Тунис и Португалия, както и някои други сортове, широко употребявани в Италия, Гърция, Франция, Мароко и Ливан.

Генетичните маркери спомагат определянето на сортовия и географския произход на зехтина, като по този начин може да се засече смесването на зехтина с масла от други страни. „Нашият отдел има цялата нужна техника и експертен опит, необходими за цялостно охарактерезиране на каквито и да било проби от зехтин“, казва в заключение Хуан де Диос Алче.

През последните години в Испания са регистрирани множество случаи на измами и на грешна информация относно произхода на зехтина по магазините, но чрез новия метод на анализ могат да се разпознаят над 90 вида зехтин, както и наличието на лешниково олио.

Най-честите измами включват добавянето към зехтина на най-различни смеси олио и масла от лошо качество, включително лешниково олио, чийто профил е изключително близък до този на зехтина.

Освен това, етикетите често съдържат информация за престижни и специални сортове маслини и географски области, които в повечето случаи се оказват лъжа. Това не води до риск за здравето на потребителите, но е некоректна и подвеждаща информация, която би могла да доведе и до незаслужени икономически изгоди на производителя.

Georgi-Harizanov

Георги Харизанов

Превод от испански: Георги Харизанов
Стажант-преводач в Agronovinite.com

Споделете.

Коментирайте

Close