Вкуси България със SlowTours.bg

Украйна сви кредитирането на търговците на зърно

0

Украинските банки свиха кредитирането на търговци на зърно

Кризата в Украйна накара местните банки да ограничат до минимум кредитирането на дребните търговци на зърно и ги принуди да търсят финансиране от по-големи международни финансови институции.

Нарастващото напрежение между Изтокa и Западa, породено от руското намерение да анексира Кримския полуостров в северната част на Черно море, отслабва стойността на гривната, като също така влошава и без това крехката украинска икономика. Това принуди местните банки да намалят броя на отпуснатите заеми, съобщава Ройтерс.

Износът на зърно е запазил нивото си в Украйна, като се прогнозира, че държавата ще бъде вторият по големина износител през 2013/14 год. след САЩ.

Разходите по заеми на украинските търговци на зърно растат

Въпреки това, украинските търговци полагат неимоверни усилия да получат инвестиции и разходите им по заеми нарастват.  Накрая, те могат да отстъпят пазарния си дял на по-големите търговски къщи.

„Ние отчасти финансираме някои активни търговци, но защото поддържаме близки отношения с тях, а е ясно, че сега сме изложени на по-висок риск”, споделя търговски посредник от международна търговска къща.

Търговец,  специализиращ в областта на зърното в Украйна, е изчислил, че търговските къщи са искали цена от 7 до 11 процента годишно за 30 до 40-дневни заеми, деноминирани в щатски долара,  като преди кризата се е плащало от 5 до 8 процента на местните банки.

„Имаме клиенти, които нямат средства, с които да платят, така че трябва да намерим някакво решение. Ние частично финансираме клиентите ни“, заявава украинският търговец. „Но няма много като нас, които имат възможността да финансират“.

Не е необичайно за по-големите търговски къщи да осигуряват финансиране на някои подбрани по-дребни търговци, но намалената възможност за банково фондиране увеличава тази тенденция.

„Най-често търговците разглеждат всеки случай поотделно, преди да отпуснат заем”, споделя европейски търговец на зърно.

Паричните проблеми може да съсредоточат търговията на зърно в големи търговски къщи

Някои търговци казват, че паричните проблеми може да съсредоточат търговията на зърно в ръцете на най-влиятелните търговски къщи.

„Смятам, че хората, които са част от бизнеса с големи парични ресурси и стабилен паричен поток, ще придобият пазарен дял над по-слабите и малки фирми, които не са кредитоспособни и нямат търговско финансиране“, коментира Ханс Столдт, директор на търговка къща „Амеропа“.

За сегашната кампания, която приключва през юни 2014 г., остават приблизително 4 милиона тона зърно, което трябва да се транспортират, като за целта е нужно износно финансиране.

„Няма да се учудя, ако редица банки увеличат цените си (за разноски по износно финансиране), като има възможност и ние да направим същото“, казва Карел Валкен, главен ръководител на търговията и стоковите финанси в Рабобанк.

Производителите на зърно имат нужда от финансиране за новата реколта

Но засега погледът на повечето търговци е насочен към следващия сезон през 2014 и 2015 г.
Към момента фермерите садят реколтата за следващия сезон и имат нужда от финансиране, за да си набавят семена и торове. За по-късен етап от сезона, ще имат нужда и от парична помощ за пестициди, гориво и за осигуряване на работна ръка при събирането на реколтата и износа й.

В най-лошия случай, новата зърнена реколта на Украйна може да спадне с една трета до 20 милиона тона, а кризата да подтикне банките да увеличат разходите по отпускане на заеми и да намалят техните експозиции, твърдят търговци и анализатори.

Dona Petkova

Дона Петкова

Превод: Дона Петкова
Стажант в Agronovinite.com

Споделете.

Коментирайте

Close