Вкуси България със SlowTours.bg

Украйна изчерпи квотата си за мед в ЕС, пчеларите ни чакат по-добри цени

0

Украйна изчерпи годишната си квота за внос на пчелен мед в Европейския съюз, а това кара българските пчелари да се надяват на по-добри цени за своята продукция. Заради вноса на евтин украински мед, от няколко години изкупните цени на българския се сриват и нашите пчелари са принудени да продават на безценица.

Украинската квота за внос на пчелен мед в ЕС бе увеличена на 6000 тона

Украинските компании обявиха, че само за първите 10 дни на януари вече изцяло са използвали тарифната квота за мед, която през 2020 г. е увеличена от Европейския съюз до 6000 тона годишно. От началото на 2020 г. украинските износители използват възможностите на 19 от 40 тарифни квоти в т. нар. Дълбока и всеобхватна зона за свободна търговия между ЕС и Украйна, припомня eu-ua.org.

Търговското споразумение позволява на украинския бизнес да изнася продукти в страни от ЕС при преференциална или нулева митническа ставка, а медът е един от най-експортираните продукти. В България украинският мед влиза на цена от 1 – 1,10 долара. Ниската му цена притиска българските пчелари и срива цените им с около 25 на сто.

Турция постигна експортна цена от 4,55 долара за килограм пчелен мед

Предполагаме, че само големите вериги хипермаркети са способни да реагират толкова бързо – те смесват нискокачествения украински мед с първокласен български и получения продукт продават под свой етикет, коментират пчелари от Русенско. Те изтъкват, че Украйна, която не е член на ЕС, произвежда няколко пъти повече мед от България. Украинският мед обаче е с ниско съдържание на полени, което го прави много по-нискокачествен от българския.

В началото на годината големи наши вериги обявиха мед на промоция, като цените на дребно бяха между 3,89 и 4,99 лв.  В същото време през 2019 г. турските пчелари успяха да постигнат експортна цена от 4,55 долара за килограм пчелен мед и да продадат 5 500 тона на външни пазари. Продукцията им е реализирана в Германия, САЩ и страните от Близкия Изток, съобщава КазахЗерно.kz. Търсенето на турски мед е голямо благодарение на защитени брандове и нарастващото търсене на екологична продукция.

Споделете.

Коментирайте

Close