Вкуси България със SlowTours.bg

Уред засича с ултразвук измами при храните

3

Устройство открива с ултразвук измами при храните

Специално устройство открива измами при храните чрез използване на ултразвуков анализ. Методът е разработен от учени от Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив и от Габровския технически университет. Така директно през опаковката може да се изследва качеството на различни видове хранителни продукти – хляб и хлебни изделия, млека, месо и месни заготовки и продукти, включително и тези по стандарта „Стара планина“, обясни доц. Николай Шопов от катедра „Компютърни системи и технологии“.

Doc. Shopov

Доц. Шопов смята, че уредът може да се използва на изхода на магазините.

Устройството засича измами при храните на базата на неразрушаваща ултразвукова класификация. „Тя е базирана на метода на разпознаването на образи за разделяне и идентификация на пластмасови отпадъци от опаковки, черни и цветни метали, чисти спиртни разтвори, кисело и прясно мляко по масленост“, обяснява доц. Шопов. Идеята е след излъчването на ултразвукови вълни и тяхното отражение в хранителния продукт, да се получи информация за неговото хранително съдържание.

До момента екипът учени е идентифицирал плодови сокове и кисели млека на базата на обявената от производителите масленост. „Отклонението и в двата експеримента беше под 10% от посочената хранителна стойност“,  посочи доц. Шопов.

Изследователите вече разработват преносим уред, който да бъде на разположение в магазинната мрежа. Той ще бъде поставен на изхода, така че всеки един клиент ще може да провери на място за измами при храните и сам да контролира стоката, която купува. Така още в магазина ще бъдат засичани несъответствия, като например дали вложената в каймата сол е в посочените на етикета количества.

„Ултразвуковият уред не е скъп и всеки търговец, който държи да бъде коректен към своите клиенти, ще може да си го позволи. Целта ни е апаратът да се ползва масово, за да бъдат спокойни хората какво консумират“, подчерта доц. Шопов.

Споделете.

3 коментара

  1. R E S P E K T !!! МНОГО СЕ РАДВАМ ЗА УСПЕХА ВИ!!! БОГ ДА Е СУС ВАС В ТРУДНАТА ВИ РАБОТА !!!

  2. N,Shopov on

    При нас, в УХТ, се работи и в тези направления. Друг е въпросът – кой се интересува от това?

    • Екатерина Терзиева on

      Ние, а и доста хора, както може да се прецени по посещенията на статията за Вашите постижения 🙂

Коментирайте

Close