В борбата с чумата държавата се кани да следи с термокамери и GPS-и дивите свине

0

Държавата ще проследява с дронове, GPS нашийници, камери и термокамери дивите свине, които са основни преносители на вируса на болестта Африканска чума по свинете.

Мониторингът върху дивите свине ще се извършва от Изпълнителната агенция по горите и държавните предприятия по Закона за горите, става ясно от амбициозния план на аграрното министерство, публикуван днес на сайта на ведомството. От описаните мерки обаче не става ясно колко ще струва скъпото проследяване и кой ще го плаща, при положение, че цената на дребно само на един GPS тракер варира между 200 и 600 лева.

Една термокамера за наблюдение на диви свине струва над 1000 лева

Термокамерите също изискват голяма инвестиция – моделът Flir Scout TK например струва 1345 лева. Дроновете не са толкова скъпи, но за управлението им са необходими обучени специалисти. ИАГ трябва да отчита плътността и динамиката на популацията диви свине и техните модели на движение в зависимост от данните от таксация след края на всеки ловен сезон.

Ще се изработва план за отстрел, лов с капани, индивидуален отстрел, групов лов. В разписаните задачи няма нищо ново – трябва да се планира такъв отстрел, че да се постигане гъстота 0,3-0,5 бр. диви свине на 100 ха. Такава гъстота препоръча още преди четири години БАБХ и Центърът за оценка на риска по хранителната верига.

В действителност през 2018 г., според официални данни за таксацията, гъстотата на дивите прасета достигна рекордната за страната ни численост от близо 95 000 животни, а през 2019 г. падна с 1,3%.

Ще обучават билкари, гъбари и ловци на трюфели да спазват биосигурността

Държавният план за борба с чумата предвижда да се дадат указания и да се проведат обучения за спазване на минималните изисквания за биосигурност на всички, които извършват дейности в гората: дървосекачи, гъбари, билкари, събирачи на трюфели. Ловните дружинки отделно ще бъдат обучавани за борба с АЧС, за това как да спазват биосигурността по време на лов и как да взимат проби от отстреляни или намерени мъртви диви прасета.

За да се реализират намеренията на държавата, ще се наложи поправянето на няколко закона, става ясно от публикувания план. Ще се ремонтират Законът за лова и опазване на дивеча, Законът за ветеринарно-медицинската дейност, Наредбата за разходване на средствата за покриване на разходите, свързани с епизоотичните рискове, както и други наредби и нормативни актове.

Поставят навсякъде табели на пет езика с информация за чумата

Из цялата страна ще бъдат поставени информационни табели за чумата, като текстът върху тях ще бъде изписан на пет езика – английски, немски, руски, румънски и български. Те ще бъдат поставени по паркинги, пътни отбивки, местата за почивка около бензиностанции, автогари. Ще се укрепва и телената ограда по българо-румънската граница.

Споделете.

Коментирайте

Close