Вълнуващи снимки на България заминават за Брюксел

0

Вълнуващи снимки на България, направени от ученици заминават за Брюксел. В Европейския парламент ще бъдат изложени 30 фотоси, които разказват за страната ни през погледа на деца от пети до 12 клас. Това ще стане на 23 май в навечереието на Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Заедно с изложбата ще пътуват и първите шест наградени ученици, които са участвали във фотоконкурса „Аз снимам моята България, а техен домакин ще е най-младият български евродепутат Момчил Неков.
В момента снимките са изложени в кулоарите на Нарадното събрание. Изложбата бе открита от Министъра на образованието Меглена Кунева, под чийто патронаж бе проведен конкурса, а главният организатор и инициатор е Института за стратегии и анализи.Идеята е на журналистката Мариела ?алева от Епицентър.бг.

Конкурсът e протекъл няколко месеца и в него са участвали стотици снимки, направени от деца на различна възраст. Основната селекция за финала е била чрез онлайн гласуване на сайта на Епицентър.бг, а след това жури от професионалисти е избрало лидерите.
По време на откриване на изложбата участниците разказваха въодушевено за срещите си със светини на българската история, с красотата на българската природата и родните традиции и обичаи. Една от първите награди е на петокласникът  Андрей Бачийски. Той сподели, че девет години ходи на Трети март на връх Шипка с родителите си.
Любопитно е да се види, че сред авторите с поощрителни награди има изключително интересни хрумвания и неочаквани гледни точки. Такива са например снимката с калинка, кацнала върху цъфнал клон на Богомил Костадинов, и мак, избуял сред пропукал се асфалт на Криста Василева.
Но най- важното е, че състезанието провокира творческия порив у децата. Повечето от тях вече са се снабдили с пролупрофесионални фотоапарати, а желанието на всички е този конкурс да се превърне в традиция.

Светлана Трифоновска

Автор: Светлана Трифоновска

Снимка Маргарита Ангелова

 

 

Споделете.

Коментирайте

Close