Вкуси България със SlowTours.bg

Въоръжени горски ще отстрелват дивите прасета около огнищата с чума

0

Въоръжени служители на горските стопанства ще започнат интензивен отстрел на диви прасета в 20-километровите зони около огнищата с Африканска чума по свинете. Целта е намаляване на популацията на диви прасета, съобщи Георги Костов, съветник на земеделския министър Десислава Танева след среща в МЗХГ с директора на Изпълнителната агенция по горите инж. Мирослав Маринов, директора на БАБХ д-р Дамян Илиев и представители на ловно-рибарски организации.

Чехия изпрати снайперисти срещу дивите свине

Мерките, които страната ни предприема срещу Африканската чума по свинете, са подобни на тези в Чехия, за които чешкият аграрен министър Мирослав Томан разговаря преди дни на среща с българската си колежка Десислава Танева. Чехите обявиха извънредна ситуация в държавата и евтаназираха прасетата в задните дворове на хората, където мерките за биосигурност са слаби. Властите там също забраниха достъпа на хора в засегнатите зони, поставиха електропастири за отблъскване на животните и изпратиха снайперисти да отстрелват диви свине.

В момента популацията на диви свине е четири пъти по-висока от препоръчителната, а с намаляването й се ограничава и вероятността от пренасяне на вируса на Африканска чума по свинете. Отстрелът няма да се извършва от ловци, а от горски служители, които по думите на д-р Дамян Илиев са „достатъчно големи професионалисти“. Санитарен лов от сдруженията и ловните дружинки няма да се допуска. Всички отстреляни прасета ще бъдат загробвани на място.

Ще се обособят и 20-километрови зони около промишлените свинекомплекси и около базите за изкуствено развъждане на дивеч. В тях също ще се стреля по диви свине като за всяко отстреляно животно се предвижда компенсаторно плащане от 150 лева, обясни Георги Костов.

В 10-километровите зони около огнищата с Африканска чума по свинете няма да се допускат хора – ограничението важи за заетите в дърводобива, за билкари, гъбари и туристи. По този начин се цели ограничаване разпространението на заболяването. По-рано днес представители на организациите за събиране на трюфели съобщиха пред Агроновините, че ще излязат на протести, ако им забранят дейност извън 3-километровите зони около огнищата с АЧС.

Споделете.

Коментирайте

Close