Вкуси България със SlowTours.bg

Вино и шоколад – опияняващи вкусове в новия ни винен гастротур “С любов на Трифон Зарезан”

0

Опияняващи елегантни вина,  традиционни гурме храни, шоколад, любов и музика ви очакват в новия ни винен гастрономически тур “С любов на Трифон Зарезан” на 8 и 9 февруари 2020 г. Седмица преди 14 февруари – денят, в който празнуваме Трифон Зарезан и Свети Валентин, ще зарадваме сетивата си с аромати, вкусове, музика и красота.

Турът ще започне от Стария Пловдив, където на Трихълмието преди близо 8000 години е възникнал животът в най-стария жив град в Европа. Лицензиран гид ще ви разкаже за романтичните моменти от историята на Пловдив, докато вървим към ретро фотостудиото за фотосесия с народна носия или старинен тоалет.

Ретрофото Old Plovdiv

Турът започва с ретро фотосесия

Продължаваме с разходка във фабриката за шоколад „Гайо“, защото какво друго, ако не афродизиак е шоколадът? Собствениците Мария и Венсан Гайо ще ни разкажат как са стигнали до отварянето на шоколадовата фабрика. Всичко започва през 2005 г. по време на екскурзия във Венецуела, когато двамата посещават семейна какаова плантация, виждат как се прави истински шоколад и решават, че искат точно това. Успяват да убедят майсторите в едно от малкото ателиета за ръчен шоколад във Франция да ги приемат за обучение. Купуват домашни уреди за преработка на какаовите зърна и отварят собствена работилница в Пловдив.

шоколад Гайо

Историята на “Гайо” е вдъхновяваща

Красива е и историята на винарска изба „Вила Винифера“, която е следващото романтично място в нашия тур. Построена през 1936 г. в с. Брестовица, днес избата се управлява от жена. „Защото виното е напитката с най-много история в себе си, носеща вкуса на земята в Родопите, вятъра, слизащ от планините и онази любов, която само човешката ръка може да му даде, докато нежно обгръща всяка чепка с грозде“, казва собственичката Росица Касабова.

"Вила Винифера"

“Вила Винифера” е създадена в началото на ХХ век

„Вила Винифера“ е класически тип изба с надземно отделение за преработка на гроздето и ферментация, отделение за младите вина, подземие за стареене на виното, дестилаторно отделение. Производството се осъществява само в дървени съдове. Програмата ни предвижда дегустация на два вида вино и една ракия, а акцентът в обяда е телешкото на пещ. И както любовта е в основата на всяко добро вино, така историята и традициите помагат за създаването му.

„Вила Винифера“ ще бъде домакин на празник в чест на Трифон Зарезан, който ще започне с водосвет и зарязване на лозе, ще продължи с фолклорна програма на ансамбъл „Тракия“ и специалното участие  на Пловдивския куклен театър. Целия следобед ще ни радва и фолклорно студио „Пълдин“ с музика , танци и много забавления.

"Вила Винифера"

Във “Вила Винифера” ще ни посрещнат с празник в чест на Трифон Зарезан

Вечерта отпътуваме за „Вила Юстина“ – елегантното шато,  близо до което  византийският император Юстиниан построява крепостта Юстина. Целта е тя да охранява северните склонове на Родопите.  Императорът няма как да знае, че векове по-късно, в близост до останките на неговата твърдина, ще се издигне една друга крепост – на майсторското вино и насладата от живота – „Вила Юстина“. По същия начин, когато нейният собственик инж. Милко Цветков , разкъсван от идеята за емиграция в Канада или да оставане в Родината, се заема с изграждането й преди повече от 14 години, той не подозира, че прави съдбовен избор.

"Вила Юстина"

Романтичната гледка към лозята на “Вила Юстина”

Първоначалната идея избата да  преработва 300 тона грозде от собствени масиви и да предлага отлежали в  дъбови бъчви вина прераства в успешно винено шато с място за дегустации и гурме вечери, хотелска част за  бавен винен туризъм, тиймбилдинги и семинари, екотуризъм до забележителностите в района. Домакините ще ни посрещнат с вкусна вечеря, приготвена на база традиционни ястия – устинска джурканица и пълнена пуйка, отгледана във фермата на винарната, с гарнитура ориз и зелени кестени.

"Вила Юстина"

Елегантните бели вина на “Вила Юстина”

След дълъг сън на чист въздух в подножието на Родопите и след закуска, енолог ще ни разходи из „Вила Юстина“, за да проследим заедно пътя на виното в производствените помещения на винарската изба и да се запознаем с основните процеси във винопроизводството.

Обядът ще е фокусиран около печено козе месо от животни, отгледани във фермата на избата „Агро Юстина“. Тя е първата в страната, която започва да развъжда месодайните африкански кози порода Боер. Оборудвана е с тревомат , който целогодишно осигурява свежа трева за животните. Заедно с обяда ще бъдат сервирани три различни вина на „Вила Юстина“, така подбрани спрямо менюто, че да се постигне пълна хармония между вкусовете.

Избата се намира близо до бунтовния исторически град Перущица, но по време на нашия тур няма да говорим за подвига на перущенци по време на Априлското въстание, няма да припомняме за българските будители възрожденци, оставили следа в историята на града. Темите на пътешествието ни са виното и любовта.

Червената църква

Червената църква край Перущица

И понеже Бог е любов, ще завършим обиколката си с посещение на Червената църква в Перущица – един от бисерите на раннохристиянската архитектура в Европа. Строена  в края на V век, раннохристиянската базилика се сравнява със Стоата на Аталос в Атина, с  църквата „Св. София“ в Одрин, с мартирия в Русаф. Гид ще ни разкаже подробно за историята на базиликата и за красивата й архитектура.

Екатерина Терзиева, журналист и лицензиран екскурзовод

Екатерина Терзиева

По време на винения гастротур с вас ще бъде Екатерина, която освен професионален журналист е и лицензиран екскурзовод.  От нея ще научите защо Пловдив е най-старият жив град в Европа, защо Родопската яка е наричана винената столица на България, как Червената църква край Перущица бе възродена за нов живот.

“Ако ви интересува технологията на производство и устройството на бизнеса, ще научите как са уредени помещенията и оборудването на посетените изби и знаятчийници, как е организирано производството им, как гарантират произхода на продукцията си, какви търговски и маркетингови практики прилагат.

Гергана Кабаиванова

Гергана Кабаиванова

Ако искате просто да се потопите в автентичните вкусове на избраните производители, оставете се да ви водим и да дегустирате майсторски продукти, приготвени от пазители на местното гастрономическо наследство”, казва управителят на Фондация LocalFood.bg Гергана Кабаиванова, която е и основателят на Академия „Пендара”.

Можете да се включите в еднодневен и двудневен винен гастротур.

Цена за едновневен тур – 160 лв.

Цената включва ретро фотосесия в Стария град в Пловдив
(една избрана снимка на хартия в рамка и всички фотоси в електронен вид); шоколадов тур във френската фабрика за шоколад „Гайо“; участие в празника в чест на Трифон Зарезан във „Вила Винифера“ – построена през 1936 г. в с. Брестовица, обяд в избата (акцент е телешкото, печено на пещ – традиционно ястие за този край), обиколка на избата и винена дегустация на два вида вино и един вид ракия;  транспорт.

Цена за двудневен тур – 290 лв.

Цената включва ретро фотосесия в Стария град в Пловдив (една избрана снимка на хартия в рамка и всички фотоси в електронен вид); шоколадов тур във френската фабрика за шоколад „Гайо“; участие в празника в чест на Трифон Зарезан във „Вила Винифера“ – построена през 1936 г. в с. Брестовица, обяд (акцент е телешкото, печено на пещ – традиционно ястие за този край), обиколка на избата и винена дегустация на два вида вино и един вид ракия; вечеря във „Вила Юстина“ – с. Устина с акцент традиционната устинска джурканица и пълнена пуйка, отгледана във фермата на винарната, нощувка в двойна стая, закуска,  проследяване на „Пътя на виното“ в производствените помещения на винарската изба, запознаване с основните процеси във винопроизводството, дегустация на три вида вино, винен обяд с основен акцент козе месо от животни от породата Боер, отгледани в собствената ферма „Агро Юстина“; посещение на Червената църква – раннохристиянска базилика от края на IV век в Перущица, екскурзоводска беседа; транспорт.

Срок за записване: 31 януари. Подробната програма на винения гастротур прочетете ТУК – на страницата на Академия “Пендара” и побързайте да се регистрирате през електронната форма, или се обадете на тел.  0898 471 201. Местата са ограничени.

В цената са включени и други бонуси като:

   • Възможност за лична консултация и HACCP план по индивидуален проект (редовна цена 150 лева);
   • Абонамент за 1 година в Клуб Пендара (стойност 120 лева) – платена ресурсна база с онлайн HACCP курс, интересни HACCP казуси на регистрирани бизнеси, експертни наръчници и статии;
   • Отличителен стикер за витрина със знак „Пендара“ за контролиран нов бизнес;
   • Рекламна статия за най-добрите проекти (с редовна цена 300 лева) в сайта на Фондация LocalFood.bg .

Споделете.

Коментирайте

Close