Възможностите в туризма и търговията с вино обсъжда министър Танева с партньори в Русия

0

Двустранните възможности в сферата на туризма и износа на българско вино за Русия обсъжда министърът на земеделието Десислава Танева в Москва. Заедно с делегация от заместник-министри, депутати от парламентарната комисия по земеделие, директора на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев и представители на браншовите организации на зърнопроизводителите и земеделските производители тя е на работно посещение в Русия.

Акцентът на визитата в сряда бе посещението на PIR Expo – най-големият в Русия професионален форум в сферата на ХоРеКа сектора, което събира на едно място най-добрите експерти и специалисти, задаващи новите трендове в сферата на туризма и индустрията на гостоприемството. Успоредно с изложението се провежда и 19-та национална среща на върха на туристическия бранш, а участниците бяха поздравени от руския министър-председател Дмитри Медведев.

Медведев ПИР Експо

Руският премиер поздрави участниците в срещата на върха

“Всяка година туристи от целия свят идват у нас, за да се запознаят с руската история и култура, да видят архитектурните паметници, да посетят театри и музеи. От това колко добре е организиран отдихът зависи желанието на хората да ни посетят отново”, посочва Медведев в своя поздравителен адрес.

В рамките на туристическия форум са обсъждани износът на българско вино за Русия и двустранните бизнес възможности в сферата на туризма.

България се посещава годишно от над 522 000 руски туристи, показват данните на НСИ. Търговският ни баланс с Русия е отрицателен – Русия внася в България стоки за над 6 милиарда лева, сочи статистиката, а България изнася за Руската Федерация продукти за общо 745 милиона. До 2014 г. половината от произведеното българско вино се изнася за Русия. Вследствие на по-слабата реколта, спада на рублата и събитията в Украйна износът се сви, посочва директорът на ИАЛВ Красимир Коев пред седмичника “Аргумент недели”.

Ако през 2013 г. сме изнесли 50,9 милиона литра за над 91,24 млн. лева, през 2017 г. експортът се е свил до 31,4 милиона литра за 69,22 млн. лева. Данните включват и ферментиралата гроздова мъст. Въпреки това Русия остава в топ 3 на партньорите на България за износ на вино в периода 2003-2017 г., макар че в последните 10 г. силно се разви руското винопроизводство. За 5 години са създадени много нови лозя и винарни в районите на Краснодар и Геленджик, а Фестивалът на руското вино, на който са били поканени министър Десислава Танева и Красимир Коев събира гости от цял свят.

По-късно днес министър Танева ще разговаря с руския си колега Дмитрий Патрушев, по чиято покана пристигна в Москва. Очаква се двамата да обсъдят премахването на ограниченията върху вноса на български растителни продукти и възможността наши предприятия да получават от федералната служба за ветеринарен и фитосанитарен контрол сертификати за износ в Русия, както и да обменят опит в борбата срещу Африканската чума по свинете.

Споделете.

Коментирайте

Close