Вкуси България със SlowTours.bg

Връщат „Пазарджишка капия” в сортовата листа

0

Включват „Пазарджишка капия“ в българската сортова листа

Българската „Пазарджишка капия” отново да бъде включена в националната сортова листа се надяват в Опитната станция по поливно земеделие в Пазарджик.  Станцията работи по този сорт повече от 4 години и смята да го представи в Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол, където „Пазарджишка капия” да бъде утвърдена като сорт, съобщи пред Радио Фокус директорът на станцията Христина Георгиева. Тя се надява това да стане при събирането на семената в края на 2013 г.

В района на станцията преди години се е отглеждала т. нар. касаплийска капия, която е месеста и има високо сухо съдържание. Този сорт се е запазил най-масово през 80-те години в районите на Исперихово и Бяга край Брацигово. След 1989 г. отглеждането на сорта по препоръка на  Опитната станция по поливно земеделие в Пазарджик се прехвърля и в село Росен. Там обаче се получават сортови замърсявания и капията се кръстосва с пиперки от Нови сад, които са с високо водно съдържание.

Това провокира изпитателите да се върнат към първоначалния български сорт и да го включат в националната сортова листа. Те смятат, че „Пазарджишка капия” ще бъде конкурентна на пазара, тъй като е месеста, с ниско съдържание на вода и подходяща както за прясна консумация, така и за консервиране.

Споделете.

Коментирайте

Close