Време е да засадим късните зеленчуци

0

Началото на юли е най-подходящото време за засаждане на късните зеленчуци

В началото на юли е най-подходящият период за засаждане на късните зеленчуци – домати, краставици, зелен фасул, тиквички, карфиол, зеле и ряпа. Агрономите препоръчват да се заемете с късните домати още в първите дни на месеца. Изключение може да се направи само в по-топлите райони, с по-продължителна есен, където засаждането продължава до средата на юли. Методът, по който става засаждането, е идентичен с ранните и средно ранните домати.

Площта, освободена от ранни градински култури, като марули или грах, се почиства от растителните остатъци. Обработката на почвата продължава, докато добие рохко състояние. Важно правило, известно на градинарите е, че късните домати не се засяват върху площта след ранните картофи.

Първоначално се оформят бразди. Най-подходящите разстояния за засаждане са между редовете: 70 см – 80 см и между растенията в редовете: 35 см – 40 см. Изгражда се носеща конструкция от тел или се забива кол до всяко растение и се привързва към него. След прихващането на растенията се извършва първото окопаване. Растенията леко се загърлят. След дъжд или поливка задължително се окопава отново.

Чрез плиткото окопаване се получава рохкав пласт, ограничаващ изпарението на влагата от почвата. Непосредствено след първото окопаване се извършва първата поливка. Препоръчително е, по време на първото поливане, почвата да се подхрани с пресен органичен тор, оборски или птичи, размит в поливна вода. Поради сухите, горещи дни на юли поливките се извършват през 5 дни или най-много седмица.

Късните домати се различават от ранните и средно ранните по двустъбленото им отглеждане. Второто стъбло се формира в зоната на първото съцветие. Оформя се от странично разклонение, наречено колтук. Последователно се премахват останалите странични разклонение от основното и страничното стъбло. Около четиридесет дни преди падането на първите слани в района, или по-точно в първата половина на септември се премахват върховете на последното съцветие. По този начин се ускорява узряването. Броят на съцветията не се проследява, както при ранните домати, при които се премахват четвъртите, петите или шестите върхове.

Време е да засадим дребноплодните късни краставици

През юли се извършва най-често засяването на дребноплодни късни краставици. Най-често продуктът от реколтата се използва за туршии, зимнина или за стерилизиране. Важно е градинарите да знаят, че сеитба на късни краставици, които се отглеждат на открито, се извършва до средата на месеца.

В случаи на по-късна сеитба, добивът намалява, поради застудяване на времето. Дребноплодните краставици рано дават плод, засети през лятото узряват до есента. В някои по-високи части, поради ранната есен, могат да се засеят и към края на месец юни. За всички останали райони сеитбата се осъществява в началото на юли. В районите с по-продължителна есен, се препоръчва семената да се засяват на няколко етапа, с интервал от 7 до 10 дни. Този метод осигурява продължително и равномерно постъпване на продукцията.

През втората половина на месец юли, добивът от късно засетите е по-малък. Препоръчителните разстояния за засаждане са между редовете – 90 см и в реда – от 15 см до 20 см. Задължително се изгражда носеща конструкция.
Късните краставици изискват същите грижи, като ранните. Важно е през юли и август да се полива често, за да се поддържа умерена влага. След поливките мястото се окопава.

Добри резултати се получават след подхранване с амониева селитра в период около 2 седмици. С от 1 кг до 1,5 кг се подхранва площ от 100 кв. метра. В период от 15-20 дни след засяването се извършва първото подхранване.

Естествените заместители на амониева селитра, които се оказват и по-ефективни са оборският или птичият тор. Торът трябва да е пресен и размит във вода, лесно се открива в селските домакинства. Много често късните краставици са нападани от вредители и болести като: листни въшки, мана и брашнеста мана и други, за които се предприемат необходимите мерки.

Не чакайте високи добиви, ако засадите в горещо време зеления фасул

В началото на месеца може да засеем късни тиквички. Трябва да се отбележи, че добивът им е понижен, в сравнение с ранните тиквички, понеже беритбата приключва с първите слани.

През средата на юли се препоръчва сеитбата на късния фасул. Възможно е да се засее и по-късно, но се отразява в понижаване на добива. Ранните сеитби, в най-горещото време също понижават продукцията на младите растения.
Най-подходящ момент за засаждане на късно зеле и късен карфиол е средата на месец юли. Поради високите изисквания на зелевите култури почвата се подготвя и наторява предварително.

Втората половина на юли е и най-подходящото време за засяване на ряпа, в по-високите райони. В по-топлите райони, може да се извърши в първата половина на август. Избягва се по-ранна сеитба, понеже се получават груби кореноплоди.
През тези месеци зеленчуковите култури са изложени на болести и нападения на вредители, добрите градинари ежедневно трябва да следят за появата и предотвратяването им. Важно значение имат профилактичните пръскания, но трябва да бъдат съобразени с беритбите и карантинния срок на препаратите.

Elena Lazarova

Елена Лазарова

Автор: Елена Лазарова

Стажант-репортер в Agronovinite.com

Споделете.

Коментирайте

Close