Вкуси България със SlowTours.bg

Време е да засеем на полето слънчогледа и люцерната

0

Месец март е обичайното време за сеитбата на слънчоглед. Не се бавете, засявайте при първа възможност, защото за началното развитие на тази култура е нужна много влага, а тя от своя страна ще се загуби бързо след затопляне на времето. Знае се, че при късно засяване добивите са по-ниски поради тази причина.

Мнозина от зърнопроизводителите в Южна България тази година разчитат със слънчогледа да компенсират загубите от рапицата. Заради трайната суша на юг от Стара планина, земеделците бяха принудени да изорат насажденията с рапица и да чакат пролетта, за да засеят слънчогледа.

Обработката на почвата е важна при сеитбата на слънчоглед, за да е благоприятно вкореняването и развитието на корена. Златно правило е да се сее, след като почвата изсъхне отново и се затопли до над 8°C. Добре е да се сее бавно – максимум с 6 км/ч, а съветите на агрономите са да се сее с 5 до 10% повече от желаната цел на гъстотата на поникване.

Оптималният срок за сеитба на люцерна е краят на август или началото на септември. По изключение тя може да се сее и рано напролет. В южните райони люцерната трябва да се засее в началото на месеца, но дори и в северните не е добре да отлагате след средата на март, тъй като люцерната е чувствителна на късни пролетни слани. Добри предшественици на люцерната са окопните култури като зеленчуковите, царевицата, захарното и кръмното цвекло, картофите. Като предшественици за люцерната може да се използват и житните култури със слята повърхност – пшеница, ечемик, тритикале.

В случай че през февруари сте били много заети, а все пак проявявате интерес към овеса, фия и други фуражни растения, време е да побързате.

Сега моментът и за засяване на граха и лещата. Ще е чудесно, ако успеете да ги засеете до средата на месеца. С етерично-маслените растения като анасона или резенето нещата стоят по същия начин. Колкото по-бързо бъдат засети, толкова по-добре.

През март продължават грижите по опазването на есенните посеви от всякакъв вид неприятели, някои от които полски гризачи, а  други в лицето на житния бегач.

Ако поради някакви причина пшеницата и ечемикът ви не са били подхранени през февруари е редно да свършите тази работа сега, а предвидената азотна норма да се раздели на две. Втората доза трябва да се внесе към края на братенето, което съвпада с началото на вретененето.

За хората, които гледат рози, март е труден месец, защото налага почистване на цялата градина и подробен преглед на растенията заради често замръзване и започване на резитба.

Споделете.

Коментирайте

Close