Вкуси България със SlowTours.bg

Забавянето на заплождането на млечните крави води до загуби

0

Всяко забавяне на заплождането на млечна крава след стотния ден от раждането води до загуба между 5 и 10 лв. на глава на ден. Генерира се от загуба на приплод, загуба на мляко, неефективен разход за непродуктивно животно в един по-далечен период, обясниха експертите от компанията “СЕВА Енимъл Хелт” пред фермерите по време на тридневното изложение за месодайно говедовъдство СТЕКСПО 2016 край Ямбол.

Месодайното говедовъдство има своите особености в гинекологията, които се изразяват в:

 • Разгонването и откриването му в стадото;
 • Най-подходящото време за отбиване на бозаещите телета;
 • Влиянието на бозаещите телета върху естралния цикъл на кравите;
 • Синхронизация на еструса и възможна ли е във всяка ферма;
 • Храната или лекарствата разгонват кравите;
 • Изкуствено или естествено осеменяване.

Изкуственото осеменяване е процес, който дава желаните резултати след години целенасочена работа, допълниха ветеринарните лекари д-р Трайко Алчев и д-р Пламен Конов. По думите им, предпоставките за успеха на изкуственото осеменяване са търпелив и обучен фермер, който да може да разпознава разгонените животни и навиците им в стадото, компетентен специалист – осеменител, който може да бъде ветеринарен лекар или специално обучен за извършване на изкуствено осеменяване, ясна цел, към която да се стреми фермерът, избор на подходящи породи и водене на документация във фермата за всичко, което е извършено.

На какво се дължи ниската заплодяемост при високопродуктивните млечни крави?

При всяка високомлечна крава винаги има отрицателен енергиен баланс – колкото той е по-голям, толкова повече се разтяга периода отелване – заплождане. Колкото е по-отдалечено заплождането от критичните за печалбата 100 дни, толкова е по-голяма загубата и следователно по-ниска печалбата от крава, обясниха от компанията “СЕВА Енимъл Хелт”.

Ниската заплодяемост на високопродуктивните млечни крави се обяснява с ниското ниво на енергия в кръвта /отрицателен енергиен баланс/, което води до хормонален срив. Намалява количеството на LH, отделян от хипофизата и отговорен за отделянето на яйцеклетки. Отделянето на хормона, отговорен за овулацията, е силно енергийно зависим процес.

Когато кравата не се запложда дори след няколко осеменявания, става дума за крава повторка. Дори кравата да се заплоди, отрицателният енергиен баланс е отговорен за ниска продукция на прогестерон /хормонът, подържащ бремеността/ от жълтото тяло. Ембрионът загива и кравата отново се разгонва. Забавената овулация и лошата функция на жълтото тяло се срещат при всяка високопродуктивна крава с отрицателен енергиен баланс. През лятото високите температури също водят до забавена овулация и лоша функция на жълтото тяло.

Кои са другите причини за повторки при кравите?

 • Микотоксини във фуража /Мусоtох/
 • Вирус на мукозната болест
 • Вирусен инфекциозен ринотрахеит
 • Херпес вирус 4 /акутни метрити и повторки/
 • Липса на мастноразтворимите витамини А и Е и селен
 • Белтъчно прехранване /високо ниво на уреята в кръвта/
 • Скрити ендометрити – протекции, схеми за профилактика на ендометритите непосредствено след раждането
 • Избързване или закъсняване с осеменяването
 • Осеменяване на неразгонени крави
 • Възпаление на яйцепроводите /салпингити/

Как можем да повлияем на този процес, намалявайки загубите?

 • чрез коригиране на дажбата – по-високоенергийна дажба
 • чрез подаване на пропилен гликол или други енергийни субстанции на прясно отелените крави
 • приложение на хормонален продукт
Разгонване на кравите

Месодайното говедовъдство има своите особености в гинекологията

От “СЕВА Енимъл Хелт” подчертаха, че синхронизацията на разгонването (еструса) е мощен инструмент за генетично подобряване на стадото. Синхронизация се прилага, както при изкуствено осеменяване така и с бици, като при група животни еструс може да се предизвика по едно и също време чрез хормони. Това води до евтино използване на най-добрите бици, бърз генетичен прогрес на стадото и получаване на най-добрите телета.

Синхронизацията може да се постигне с осеменяване/покриване при открит еструс, или с изкуствено осеменяване – “на сляпо”. За синхронизация на еструса се препоръчва препаратът “Ензапрост” (“Enzaprost”), който също така се използва за лечение на субеструс или тих еструс при крави, които имат функционално жълто тяло, но не показват поведенчески признаци на разгонване, за предизвикване на раждане и като помощно средство за лечение на хроничен метрит или пиометра, когато има функционално или перзистиращо жълто тяло.

Синхронизацията с осеменяване при открит еструс се използва само при циклични животни като не може да се осеменява на сляпо, а се разчита на видимо откриване на еструса. Затова животните трябва да се наблюдават, препоръчаха експертите. При синхронизацията с фиксирано осеменяване не е нужно наблюдение за еструс, почти едновременно могат да се осеменят между 10 и 20 крави, освен това се прилага както при циклични, така и при нециклични животни. Използва се при юници и крави, предполага навременно заплождане, заплождане в подходящ сезон и добър избор за пакетно изкуствено осеменяване с ценни бици.

Синхронизация с осеменяване на сляпо може да се извърши с интравагиналното устройство “ПРИД-Делта” (“PRID® Delta”), което съдържа прогестерон. Поставя се едно устройство (1.55 г прогестерон) на животно за 7 дни. При циклиращите говеда устройството трябва да бъде използвано в комбинация с простагландин, инжектиран 24 часа преди изваждане на устройството. При нециклиращите говеда трябва да бъде направена инжекция с простагландин 24 часа преди изваждането на устройството и инжекция с eCG при изваждането.

Поставянето му не изисква специална техника. Употребата на устройството позволява синхронизация на еструса при циклиращи крави и индукция и синхронизация на еструса при нециклиращи крави.

Какви са индикациите?

Индукция и синхронизация на еструса при нециклиращи крави

• Възстановяване на яйчниковата активност в случаите на анеструс поради сучещо теле – до 80% при месодайни крави.

Синхронизация на еструса и овулацията при циклиращи говеда

 • Синхронизация на групи крави и юници (млечни и месодайни) и осеменяване без откриване на еструс, „на сляпо”с висок процент заплодяемост
 • Заплождане на крави/юници повторки.
 • Като последно средство за заплождане преди бракуване
 • Заплождане на изоставащи юници
 • Синхронизацията на овулацията позволява осеменяване в най-благоприятния момент

Експертите посъветваха животновъдите да хранят особено добре кравите в средата на бременността, за да скъсят следродилния интервал /периода от раждането до първия еструс/ и припомниха, че “хормоналните продукти не са заместител на правилното хранене и отглеждане, а само едно допълнително средство в ръцете на фермера за ефективно управление на заплодяемостта и намаляване на загубите”.

Споделете.

Коментирайте

Close