Забраняват соя и консерванти в каймата

0

Край на соята и консервантите в каймата

Добавянето на консерванти и соя в каймата ще бъде забранено от 1 януари 2014 г., когато влиза в сила новият европейски регламент за качеството на мляното месо. Той въвежда много строги правила за чистотата на храните и забранява изцяло добавянето на соя в каймата.

Според новите изисквания храните с етикет “мляно месо” или “кайма” ще съдържат само чист продукт, без соя, консерванти и други добавки, ще са обезкостени и ще съдържат до 1% сол, обясниха от Асоциацията на месопреработвателите в България.

Соя в каймата ще се допуска само за сурови кюфтета, кебапчета и наденици

Новото правило ще е абсолютно задължително за българските производители, тъй като всички регламенти, приемани от Еврокомисията, се прилагат директно в страните-членки, без да са зависими от вътрешното законодателство.

Изискването да няма консерванти и соя в каймата касае само чистото мляно месо, а не заготовките като сурови кюфтета, кебапчета и наденици. В тях ще може да се слагат добавки като соев протеин, растителни фибри, витамин С, лук и подправки, сланина, галета, течен пушек, натриев глутамат, пълнители, ароматизатори и червени оцветители, но това ще трябва да бъде изрично посочено на етикетите.

Споделете.

Коментирайте

Close