Започна ли Русия търговска война с Европейския съюз?

0

Русия смята да блокира износа на гръцки плодове и зеленчуци

Русия смята да наложи блокада върху износа на плодове и зеленчуци от Гърция, след като в товари с гръцки праскови са били засечени карантинните насекоми източен плодов червей. Руската служба по фитосанитарен контрол (Росселхознадзор) съобщи,че ще предприеме строги проверки, а блокадата е една от мерките за ограничаване на заразата.

Ако Русия вземе такова решение, то ще има сериозни последици върху приходите на гръцките производители. По всичко личи, че след Полша на прицела на Русия попада Гърция.Съгласно данните на Incofruit – Hellas, гръцкият износ на пресни плодове и зеленчуци възлиза годишно на 160 000 тона с обща стойност 180-190 млн.евро. 45 милиона евро е обемът на експорта на преработените плодове като компоти и др.

Георгиос Полихронакис, специален съветник на Incofruit – Hellas, заяви пред Agrotypos, че „ в момента 50-60 % от износа за Русия е на праскови. Имаме десертни сортове грозде, които са малки количества, но и киви, което пазарът в Русия поглъща на  35%.” По думите на Полихронакис, производителите в Гърция вярват, че Русия няма да предприеме забрани в такъв голям мащаб, тъй като те ще попречат на снабдяването на руската страна с пресни плодове. От друга страна, блокада върху износа ще донесе огромни щети на гръцките производители на праскови, нектарини, кайсии, краставици, череши, ягоди, киви и цитрусови плодове.

Блокадата на износа ще доведе до огромни щети за гръцките производители

Износът за Русия представлява 15% от общия гръцки експорт на пресни плодове и зеленчуци. Ако добавим и износа за Украйна, числото нараства до 20%.

Според руската агенция Interfax, Росселхознадзор налага карантина на товарите с плодове от Гърция и цитира последвалото изявление на заместник-председателя на службата Алексей Алексенко: „Сега експертите ни определят сериозността на ситуацията и оценяват опасностите. Проверката ще приключи в рамките на няколко дни. След това съществува вероятност за ограничаване внасянето на гръцки плодове в Русия.”

Според високопоставен руски източник, решението зависи от това колко голям е броят на подобни нарушения на фитосанитарните изисквания. „Периодът за внос на плодове е в самото начало и импортът от Гърция започна. Ще прегледаме тези товари и ще решим”, каза Алексенко.

Според федералната митническа служба на Русия, през 2013 г. от Гърция за Русия са били изнесени цитрусови плодове, грозде, пъпеши, ябълки, круши, кайсии, вишни, череши, праскови, сливи. Общата стойност на внасяните плодове от Гърция през миналата година е 611,3 млн. долара. Общият дял на Гърция сред руските вносители на кайсии, нектарини и праскови достигна до 12,5% ( с количества 57,8 хил.тона и стойност 90,1 млн.долара).

В категорията „други пресни плодове” процентът на износа от Гърция възлиза на 15,7% (58,7 хил.тона, които съответстват на 97,1 млн. долара). През 2013 г. Русия е внесла 14,2 хил. тона гръцки цитрусови плодове за 15 млн. долара), при гроздето – 1,1 хил.тона (2,3 млн.долара), при пъпешите 0,2 хил.тона (0,2 млн. долара), при ябълките и крушите 3,4 хил.тона (3,6 млн. долара).

Руските власти ограничиха вноса на плодове и зеленчуци от Украйна, Полша и Молдова

През изминалите дни със същия довод руските власти наложиха ограничения за вноса на плодове и зеленчуци от Украйна, Полша и Молдова и предупредиха,че вероятно мерките ще бъдат взети преди всичко „за внасянето на плодове от Източна Европа.”

Според Общогръцката асоциация на износителите (ОАИ), една търговска война между Европейския съюз и Русия може да навреди сериозно на гръцката икономика. Неправителствената организация смята, че “за пореден път от началото на годината руските власти отправят предупредителни нападки, в отговор на санкциите, които налага на двустранната търговия Европейската комисия.

Централната организация за износ на Гърция, която непрекъснато протестира срещу Европейската комисия, посочва  възможните отрицателни последици от една търговска война между Европейския съюз и Русия в гръцката икономика,особено в критичен за страната период.

Президентът на Общогръцката асоциация на износителите Христина Сакелариди в писмо до председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозо подчертава, че ще трябва да се разгледат подробно обстоятелствата, които се формират в отношенията между Европейската комисия и Русия и влияят на гръцката икономика и на всички участници във веригата производители, износители, превозвачи, представители на туризма.

Европейската комисия е готова да отвърне с допълнителни санкции за Русия

Европейската комисия в официален отговор потвърди „готовността на Европейския съвет да предприеме допълнителни санкции, щом като е необходимо”, призовавайки Руската федерация да използва влиянието си за деескалация на кризата. Напомня се за търговските споразумения, които сключи Европейската комисия на 27.07.2014 с Украйна, Молдова, и Грузия, които „може да предложат нови перспективи за европейската индустрия, включително и за гръцките производители.

След налагането на руското ембарго, ОАИ подчерта необходимостта от незабавно политическо решение, което да вземе предвид интересите на гръцките износители, както и насърчаването на двустранните търговски споразумения със страни, които биха могли да оползотворят част от евентуалните загуби в случай на налагане на санкции и за другите страни от Европейския съюз.

Русия е доставчик номер едно на Гърция и 20-тият най-добър на световния пазар за гръцки продукти. Според данните на ОАИ, възможните последици от една търговска война между Европейския съюз и Русия може да повлияе значително на много сектори за производство на продукти, а също така и в сектора на туризма и транспорта.

Търговска война между ЕС и Русия ще повлияе негативно на много сектори за производство

Двустранната търговия между Гърция и Русия възлиза на повече от 6,5 млрд. евро годишно, като за 2014 се очакват общо 1,2 млн. руски туристи със среден туристически разход на човек около 800 евро. В същото време Гърция внася от Русия суров петрол, петролни продукти и природен газ на стойност около 5 млрд. евро годишно. Общата сума е около 7,5 млрд. евро, или 4% от БВП на страната.

От анализа на ОАИ става ясно,че може да бъде засегнат и износът на кожени изделия, които съответстват на 23% от общия износ от Гърция за Русия, или над 110 млн. евро годишно. Този експортен отрасъл поддържа цял сектор на производство. Същевременно евентуално ограничаване на износа от Русия, особено на зърнени култури и специални суровини, ще доведе до повишаване стойността на произведените храни в Гърция, намалявайки конкуренцията в международен план. Това ще увеличи цените на продуктите за гръцките потребители и то в особено критичен за страната период.

Milena Dimovska

Милена Димовска

Превод от гръцки: Милена Димовска
Стажант-преводач в Agronovinite.com

Споделете.

Коментирайте

Close