Caryx

Засаждаме доматите, патладжана, пипера и зелето

0

Март месец е ключов за много земеделски култури. С идването на пролетта настъпва и времето за засаждане на някои от традиционните зеленчуци в българската градина – средно ранни домати, картофи, ранен пипер и патладжан. В Южна България по традиция към края на месеца започва и засаждането на краставици.

Следете внимателно прогнозите за слани, съветват агрономите. Опасност от осланяване има през целия април, затова не бързайте със засаждането на разсада на открито. В Южна България през март се пикира доматеният разсад в полиетиленов тунел или в оранжерии с тройно покритие. През втората с двойно, а през третата с единично. Стопаните в Северна България трябва да изчакат поне с две седмици – почвата трябва да се е затоплила трайно до поне 10 градуса.

Между 10 и 20 март идва и времето на пипера и патладжана. Изискванията за почвата също клонят към трайни 10 градуса. Сеитбената норма при пипера е 8 до 10 грама на квадратен метър, а на патладжана – 3-4 грама на квадрат. Доматите за средно ранно полско производство се засяват в края на март. Сеитбената норма е 2-2.5 грама на квадратен метър. Внимавайте семената предварително да са обеззаразени. Ако това не е направено, рискувате в почвата да се развият гъбични заболявания. Ако не е направено обеззаразяване, обработете семената със съдържащи мед препарати. Друг метод е да полеете прясно засетите семена с 0,5% бордолезов разтвор, като нормата е около 5 литра на квадрат.

Разсаждането на зелето на открито започва към средата на месеца в най-южните райони и продължава до началото на следващия. Площта трябва да бъде подготвена предварително. Към края на месеца в Южна България започва засаждането на ранни салати, а през началото на април това може да стане и в по-северните райони.

Семената от целина за производство на разсад се засяват след 15-то число на март месец, като за целта лехите трябва да бъдат покрити с полиетиленов тунел. Сега е и времето за сеитба на ранните картофи, а в Северна България климатът позволява това да се случи с 10-15 дни закъснение. Внимавайте разстоянието между редовете да е около 60 см. Семената се поставят с кълновете нагоре от източната или южната страна на редовете през педя разстояние и се покриват добре с пръст.

Ако през февруари сте нямали възможност и време, сега е крайният срок за засяване на градински грах и лук. По това време се насява и арпаджикът за добив на лук.

Споделете.

Коментирайте

Close