Вкуси България със SlowTours.bg

Защо да храним с билки пилетата и кокошките?

0

Билките имат много здравословни ползи за хората и животните

Билките са били използвани от народните лечители за изцеление и профилактика почти толкова дълго, колкото съществува и човечеството. Смята се, че те са познати на хората от десетки хиляди години.

Според Билковата академия на Ню Ингланд (Herbal Academy of New England), ”археологическите находки доказват, че медицинските растения се използват от поне 60 000 години и първите писмени данни за билковата медицина се появяват в древните шумерски глинени плочки отпреди пет хилядолетия.

Остава неизвестно колко души и как са научили първи за целебната сила на лечебните растения. Вероятно знанията са натрупвани на принципа на пробата и грешката. Някои казват, че техните познания за билките се базират на база наблюдения върху изцелението на животните посредством лечебните растения. Други пък казват, че това познание се е натрупало чрез видения и интуитивната връзка между хората и растенията.”

Вероятно хората са научили за целебните свойства на билките от наблюденията си върху животните

Със сигурност лечението с билки е познато от векове и най-вероятно хората са научили за целебните им свойства от наблюдения на животните. Но за съжаление, почти няма проучвания, които да доказват техните ползи върху кокошките и пилетата или поне как точно да се използват в храненето на селскостопанските птици.

“Лично аз вярвам в натуралното лечение на хората и животните. Това включва добавянето на билки в нашия хранителен режим. Отглеждам всякакви видове лечебни растения и ги използвам по многобройни начини и с нашите пилета. Билките са напълно безопасни и могат да бъдат набавяни напълно безплатно в почти неограничени количества, позволявайки на кокошките и пилетата да ги ядят толкова често и в такива количества, колкото пожелаят”, казва Лиза Стийл пред списанието backyardpoultrymag.com.

Билките в кокошарника прогонват насекомите и действат успокояващо на птиците

Сред любимите й билки, които тя добавя в диетата на пилетата и кокошките си, са ароматната лавандула, ментата, розмаринът и венчелистчета от рози. Тя ги поставя в къщичките на птиците, тъй като тези билки прогонват насекомите и действат успокояващо на кокошките.

Стийл добавя към фуражните храни изсушени и смачкани билки като риган, салвия, магданоз и босилек. Ако се добавят венчелистчета от невен, жълтъците на яйцата стават ярко оранжеви.

Билката невен прави жълтъците на яйцата оранжеви, а ментата във водата за пиене охлажда кокошките

В прахта, където кокошките и пилетата се “къпят”, Стийл поставя бял равнец, розмарин, мащерка, копър, копър и анасон. А пресните листа от мента, добавени към водата за пиене през летния сезон, помага на птиците по естествен път да понижат температурата на тялото си.

“През лятото използвам пресни билки, а остатъкът изсушавам, за да мога да го използвам през зимата. Добавете различни билки към храната на вашите пилета и кокошки и ще имате щастливи и здрави птици, при това съвсем натурално”, казва Стийл.

Споделете.

Comments are closed.

Close