Земеделец от Търновско усвоил щедри субсидии с виртуални овце и крави

0

Земеделски стопанин с десет фирми в района на Велико Търново е усвоявал щедри субсидии, като е декларирал виртуални овце и крави.

Става дума за земеделеца Георги Т., който всяка година чертаел над 130 000 дка с пасища, което му осигурявало финансово подпомагане, плюс субсидиите по Схемата за преходна национална помощ за овце-майки и/или кози-майки, обвързана с производството (ПНДЖ 3) и по Схемата за обвързано подпомагане за овце майки и/или кози майки под селекционен контрол (ДПЖСК), съобщи днес Агри.БГ. За виртуалните му животни през ноември 2019 г. е бил подаден сигнал до инспектората към министерството на земеделието.

Проверката е установила, че във фермата му по документи се водят над 5000 овце и 800 крави, без реално да съществуват. По информация на изданието, наличните животни във ВетИС на този земеделски стопанин са били около 12 000 овце и 1500 говеда. Земеделецът стопанисва няколко животновъдни стопанства в областите Велико Тървоно и Габрово. Бизнесът му е разделен между десет фирми, на които той е управител и едноличен собственик на капитала. Някои от фирмите също получават субсидии за земеделие, показва справка в системата на ДФ “Земеделие”.

Справка ДФЗ

Отпуснатите субсидии за финансовата 2019 г. са над 678 000 лв.

В същото време местни земеделци твърдят, че Георги Т. е потънал в заеми и не разполага с такива финансови средства. Това поражда съмненията им, че той е подставено лице на друга фигура, която не желае да се афишира по никакъв начин. От Българската агенция по безопасност на храните потвърждават за сигнала в инспектората и уточняват, че е “извършена е инвентаризация в обектите и е актуализиран броят на животните в тях в системата ВетИС.

От Регистъра на животновъдните обекти на БАБХ са заличени три обекта, неотговарящи на изискванията на Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД). Издадени са 14 акта за установяване на административно нарушение. Освободени от постовете си са началникът на отдел “Здравеопазване на животните” и директорът на ОДБХ, на чиято територия се намира стопанството. Мотивите за освобождаването им са констатирани нарушения в контрола, извършван в животновъдните обекти”, се казва в официалния отговор на Агенцията.

Вероятно става дума за Цветан Христов, началник на отдел “Здравеопазване на животните”, и за директора на ОДБХ-Велико Търново д-р Станимир Спасов. Неговото уволнение през март м. г. обаче публично бе свързано не с отпуснати субсидии за виртуални овце и крави, а със скандал с храните с изтекъл срок на годност.

В края на август председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев съобщи, че стопаните на виртуални животни източват десетки милиони левове годишно от държавния бюджет. Овце, кози, крави и пчели се декларират за субсидии пред аграрното министерство, но реално съществуват само по документи, посочи той. “Само при овцете и козите има между 100 000 – 120 000 виртуални животни, с които на година се източват около 20 млн. лева”, коментира Караколев и допълни, че усвоените неправомерно субсидии са много над тази сума, тъй като изчисленията му не обхващат виртуалните крави и пчели.

В интервю за в. “Труд” бившият аграрен министър от кабинета на ГЕРБ Мирослав Найденов не изключи да има “някои опити за злоупотреби, но те няма как да са масови и успешни”. “120 хиляди несъществуващи животни и 20 милиона лева субсидии за тях?! На мен ми се струва невъзможно това. Включително и защото санкциите за фермерите, уличени в опити за злоупотреби, са драстични”, заявява Найденов. Според него истинският проблем е, че част от животните за бърза реализация като агнетата по Гергьовден не се маркират.

“Аз не твърдя , че злоупотреби в животновъдството изобщо няма. Но твърде често те се преувеличават, тиражират се легенди даже. Има много сигнали за нередности от многобройните животновъдни асоциации. Някои са основателни, други не са. Но, тъй или инак, понеже касаят злоупотреби с евросредства, те всички стигат до Европейските институции, до Главна дирекция “Земеделие” в Еврокомисията. И оттам реагират веднага, правят проверки на място”, изтъква бившият министър.

Споделете.

Коментирайте

Close