BASF InVigor

Земеделците ще декларират произведеното зърно само веднъж годишно

0

Земеделците, които получават директни плащания, ще подават декларации за произведеното зърно само веднъж годишно, а не на всеки три месеца, както досега. Това предвижда одобреният от правителството проект за изменение и допълнение на Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз, съобщиха от Министерския съвет.

Досега декларации на всяко тримесечие подаваха всички земеделски стопани, които обработват над 500 дка зърнени култури. Задължението за деклариране обхващаше основните зърнени култури – обикновена пшеница, твърда пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, рапица, ръж, овес, тритикале, оризова арпа и соя.

Отмяната на задължението за деклариране на произведеното зърно на всеки три месеца има за цел намаляване на административната тежест. Подаването на декларации в периоди, в които няма зърнено производство, е лишено от смисъл, се посочва в мотивите към законопроекта.

От Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на ЕС отпадат разпоредбите, уреждащи производствените квоти и одобрението на рафинериите и на производителите на изоглюкоза.

Промяната е заради премахването на производствените квоти за захар и изоглюкоза в ЕС от 1 октомври 2017 г., както и заради новия регламент на Еврокомисията, който задължава страните членки да предоставят данни за цени, производство и информация за пазара на захар и изоглюкоза.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close