Вкуси България със SlowTours.bg

Квотата за улов на калкан за България и Румъния нараства с 32% през 2020 г.

0

Квотата за улов на калкан за България и Румъния нараства с 32% през 2020 г., като двете страни ще имат право да ловят по 75 тона. Това е с 32% повече спрямо досегашното разрешено количество от по 57 тона.

Увеличението на общия допустим улов за калкан през 2020 г. стана ясно по време на днешното заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, където бе приет регламент, определящ възможностите за риболов догодина в Черно, Адриатическо и Средиземно море.  За цацата Комисията предлага да запази същият лимит на улов, както през 2019 г., а именно 11 475 тона.

Приетите правила отразяват непрекъснатите усилия и амбиции за осигуряване на социална и икономическа жизнеспособност на рибарите, работещи в тези региони, чрез възстановяване и поддържане на запасите на устойчиви нива, припомнят от земеделското министерство.

“Положителната тенденция в състоянието на запаса на калкан е стимул за всички крайбрежни държави да продължат да полагат усилия за постигане на ниво на риболов, съответстващо на максималния устойчив улов”, допълват от ведомството.

Споделете.

Коментирайте

Close