Вкуси България със SlowTours.bg

Как ротационната паша подобрява качеството на тревата

0

Да си фермер е повече от ежедневна работа – това е начин на живот. Подобно на фермерите, пасищата също изискват почивка от стреса на ежедневния земеделски живот.

Какво е ротационна паша?

При ротационната паша добитъкът се придвижва към различни участъци от пасището на определен брой дни, за да се поддържат пасищата здрави и с питателна паша. Големите пасища се разделят на по-малки парцели, като се използва постоянна или временна ограда, за да се даде възможност за ефективно управление и контролиране на пашата.

Защо е важна ротационната паша?

Ливадните треви, детелината, азотсъдържащите култури се „стресират“ от пашата и се нуждаят от достатъчно време, за да се възстановяват. Ако не се прави прекъсване, пасищата могат да загубят способността си да се възстановяват за нов растеж. Ако тревите нямат определена височина, възможността им да се регенерират чрез фотосинтеза е сведена до минимум.

Когато на добитъка се разрешава непрекъснато да пасе, животните ще опасат първо най-крехките треви, оставяйки обрасли някои части от пасището. Животните ще продължат да се връщат към по-приятните участъци и да пасат, без да дават на растенията оптимално време да развият силни корени и да се възстановят, ако не се практикува ротационна паша. В крайна сметка тези растения ще загинат, а досадните плевели ще започнат да превземат пасището.

Планиране на ротационната паша

Ако имате голяма ферма, един от най-добрите начини да развиете програмата си за ротационна паша е чрез използването на въздушна снимка на вашите пасища. Разделете пасищата си на по-малки полета и завъртайте добитъка. Пускайте животните да пасат в участъците, където тревата е висока около 15-20 см, и ги местете в друг участък, когато височината на тревните растения намалее до 5-7,5 сантиметра. Тази система на управление на пашата насърчава растежа на тревата и дори може да наруши жизнения цикъл на досадните плевели.

Когато структурирате пасищата си, имайте предвид, че квадратните пасища позволяват най-равномерната паша. Пасищата трябва да са достатъчно големи, за да се гарантира, че има подходяща сянка във всяка зона.Регулирайте ротационната паша, като използвате постоянна или временна ограда. Обикновено се използва електропастир, докато постоянното ограждане е подходящо за периметъра на пасището. Преносимото ограждане ви позволява да бъдете гъвкави, защото при нужда оградата може лесно да бъде преместена.

Правила на ротационната паша

Тревата трябва да е висока 15-20 см преди пашата. Ако твърде рано се разреши паша на добитъка, растенията могат да умрат, тъй като незрелите коренови системи не могат да се справят със стреса на пашата и натиска на копитата.
Крави на паша
Нека говедата да изядат половината трева, а другата половина да остане. Тогава преместете животните в друг готов участък за паша. Опитайте се да не позволявате на животните да пасат на пасища с трева под 7-8 см.

Разчитайте на растенията, а не на календарите. Времето за възстановяване на пасищата обикновено е от 10 до 60 дни в зависимост от сезона. Оценете растежа на растенията и след това решете дали пасището е разполагало с достатъчно време за почивка и отглеждане преди пашата.

Защо е важна ротационната паша?

С програма за ротационна паша можете да си гарантирате, че вашият добитък консумира питателна и вкусна трева. Да бъдеш активен и ефективен в своите практики за управление на пасищата е ключът към качественото им поддържане.

Споделете.

Коментирайте

Close