XXII. Джоел Салатин: Тревата е №1 във фермата

0

Създайте условия за развитие на трева във фермата си

Нищо не изгражда почвата така добре, както многогодишните култури. Нищо не унищожава почвата така, както оранта. Трябва да създаваме условия за развитието на треви и дървета. Дори зърнопроизводителните стопанства трябва да концентрират усилията си върху този принцип, препоръчва обявеният от сп. Time за фермер номер 1 в света Джоел Салатин в книгата си „You can farm“. Тя излезе на български език, под заглавие „Фермер – мисията възможна“. Днес публикуваме със съкращения глава двадесет и втора, наречена “Тревата – на централно място”.

Седемдесет процента от зърното, което произвеждаме минава през многокамерния стомах на животни, които Господ не е устроил да се препитават от зърно. Всъщност, ние би трябвало да намалим производството на зърно със 70 процента. Всяко животно яде трева, но някои ядат повече от други.

Ако разгледате съвременното американско земеделие, обаче, ще забележите, че това не е начинът, по който храним тези животни. В повечето случаи, тревата, която даваме на животните е машинно окосена, пакетирана, преработена и е била на склад известно време преди да стигне до животните. Общо взето, добитъкът и птиците изобщо не получават трева, а още по-малко, пък, току-що окосена, прясна трева. Въпреки че говедата и овцете излизат на паша, тя съставлява относително малка част от хранителната им дажба. Като вземем зърнените добавки и минем през силажа, та стигнем до сеното, виждаме, че дори и тези животни не получават 50 процента от диетата си от трева, опасана лично от тях.

Защо е важен пасищният подход във фермата

Наистина ли е важен пасищният подход? Да, и ето ви някои причини за това:

Хранителна стойност

Свежата растителност съдържа огромни количества витамини от групата В (които са важни за нервната система и против стрес), както и естествени антибиотици. Те са ключови за доброто здраве, обаче са изключително летливи. В момента, в който тревата е окосена, големи количества от тези компоненти се изпаряват. Ето защо храненето със сено или дори прясно окосена трева никога няма същата питателност, както ако позволим на животните сами да си “косят” фуража направо от стъблото.

Съотношението на витамини и минерали към калории

Висококалоричната дажба със сигурност може да доведе до бърз растеж, но често това не е здравословно. С увеличаването на енергията и намаляването на витаминно-минералния порцион, високата ни производителност ще бъде засенчена от ветеринарните сметки, възпроизводителните проблеми и разточителността. Разбира се, именно на това сме свидетели в животновъдните ферми, където животните се отглеждат в затворени помещения.

Движение

Всяко животно, което има възможността да пасе прясна трева автоматично ще получава достатъчно движение, което е необходим елемент за формирането на здрави стави и мускули.

Прясната трева е с повече витамини и минерали от сеното

Когато животните по цял ден са плътно настанени едно до друго или са в тесни клетки, движенията им са ограничени. Движението помага на храносмилането, раздвижва кръвта и намалява стреса.

Свеж въздух и слънце

Когато са навън, на пасището, животните могат да дишат чист въздух и да попиват слънчева светлина: двата жизненоважни елемента, които сме отнели на 90 процента от селскостопанските животни в тази страна. В угоителния комплекс или промишленото животновъдно хале животните дишат единствено въздух, наситен с фекални частици и прах. Де факто, над угоителните комплекси тегне мараня от фекален прах.

В заворените птицеферми и свинеферми въздухът е така натровен от амонячни изпарения, че не може да се диша. Слънчевите лъчи доставят пълния спектър на светлината, което е жизненоважно за стимулирането на дадени жлези.

Почвообразуване

Принципът за “нова земя”, който е застъпен във всички учебници по агрономия, е едно признание на учените, които се занимават с почвознание, че всяка култура, която е засадена в ротация след чим вирее по-добре от такава, която е в ротация след някоя окопна култура.

Пасището предпазва почвата от ерозия

Пасището е добро обитание за земните червеи, тъй като позволява тунелите им да остават непокътнати, вместо да бъдат разрушени от оранта. Пасището е убежище и за къртици, полевки и полски мишки, които аерират почвата и служат за храна на хищниците. Пасището поддържа постоянна земна покривка (защитно растително покритие) върху почвата и тази покривка намалява ерозията и, реално, надгражда повече почва, отколкото се губи.

Мулчиращият ефект на тревистата покривка стимулира биологична активност като предпазва почвените микроорганизми от палещото слънце и като задържа влагата. Мъничките микроби в почвата всъщност сe бъхтят в едни микроскопични блатца от вода, минерали и растителност.

Икономична гледна точка

Сега стигаме до същността на тази дискусия. В нашата страна – а всъщност и във всички развити страни – ползваме една говедовъдна схема, базирана на зърнено-фуражен режим на хранене. Една от причините тук да обръщам специално внимание на животновъдството е, че, в сравнение с хората, животните консумират много повече от растителната продукция, добивана от обработваемите площи.

Храненето на животните с трева е по-икономично

Тревата не се нуждае от подсаждане. Тя може да бъде окосена от животни, чиято стойност се повишава, вместо да бъде косена от техника, чиято стойност намалява. Тя няма нужда да бъде съхранявана, преработвана или пакетирана. При тревата няма риск от повреда от болести или насекоми и затова, вероятно, носи най-малък риск от всички култури.

Качество на храната

Вкусът, консистенцията и хранителният профил на всички белтъчини с животински произход (пилешко, млечни продукти, месо), които са произведени чрез пасищни методи далеч надхвърлят хранителните изисквания, установени от Департамента по земеделие. По-високото качество ви гарантира и по-висока цена, както и лоялност от страна на клиентите.

Месата и пилешкото, произведени по този начин, съдържат по-малко наситени мазнини, яйцата реално понижават холестерола, а месото е с по-високо съдържание на витамини. Разликата между белтъчините, произведени чрез заводско отглеждане и тези, произведени чрез пасищно отглеждане, е очевидна и може да се констатира чрез най-разнообразни методи.

Идеологическа гледна точка

Пасищните системи за отглеждане са чисти и зелени – двете ключови думи на новото хилядолетие. Обществото ни иска да вижда чисто производство и здравословна работна среда. Хората искат същото по отношение на храната и животновъдните методи.

Пасищният метод за отглеждане е чист и екологичен

Разликата между гледката на пилета, пуснати на чиста поляна и пилета, натъпкани в затворени помещения е разликата между нещо, което ще се гордееш да покажеш на хората и нещо, за което ще се молиш никой да не разбере.

Обикновено производителите на различни култури приемат за дадено, че всички тревни площи са обречени на ниска производителност. С други думи, затревената земя е пустош. Но с прилагането на нискоразходни методи на интензивно животновъдство ситуацията се променя.

Използването на прасета за заораването на изкласилите покривни култури в земята, например, е едно чудесно съчетаване на зеленчуци, оран и животни в едно. Издигането на тревата в пиедестал и дори използването й като централна дейност в нашето селскостопанско начинание, може да ни осигури продуктивност, доходност и отличителност в дългосрочен план.

Какво съветва още Джоел Салатин начинаещите фермери, четете в бестселъра „Фермер – мисията възможна“. Може да изтеглите електронната версия от този линк, или да направите предварителна заявка за хартиено копие чрез този линк на сайта на www.livadi.bg. 

Споделете.

Коментирайте

Close