Отпускат 40 млн. лв. за хуманно отношение към свине и птици

0

ДФ “Земеделие” отпуска 40 млн. по схемите за хуманно отношение към свине и птици

ДФ “Земеделие” отпуска общо 40 милиона лева на земеделски производители, поели 5-годишен ангажимент за хуманно отношение към свине или птици, реши Управителният съвет на фонда.

Бюджетът за първия транш по всяка от двете схеми за хуманно отношение към свине или птици е 20 млн. лева. Документи за подпомагане ще се подават от 14 до 30 април 2014 г. в областните дирекции на ДФ „Земеделие” по постоянен адрес за физическите лица и едноличните търговци и по адрес на регистрация на юридическите лица.

Срокът за сключване на договорите по схемите за хуманно отношение към свине и птици е 15 май

Срокът за сключване на договорите и изплащане на първия транш от помощта за хуманно отношение към свине или птицие до 15 май 2014 г. Плащането е на база броя декларирани птици или прасета за угояване.

Хуманното отношение към свинете включва осигуряване на по-голяма площ за всяко от животните във фермата и на изкуствена светлина за 11 часа от денонощието. Тези мерки водят до повишаване на двигателната и хранителната активност при свинете и подобряват здравословното им състояние. Хуманното отношение към птиците включва осигуряване на питейна вода и богата на аминокиселини и растителни протеини храна.

Кандидатите по двете схеми трябва да осъществяват постоянен лабораторен контрол на фуражите и да следят за правилното съхранение на зърното. Всички тези допълнителни разходи, възникнали от изискванията за хуманно отношение, се компенсират от ДФ „Земеделие”.

 

 

Споделете.

Коментирайте

Close