Caryx

Румъния кани туристи по Пътя на пчелите

0

Румъния кани туристи да научат повече за пчеларството

Нова форма на алтернативен туризъм са разработили от Регионалната асоциация на пчеларите в Констанца, Румъния. С проекта Via apis – Пътят на пчелите, ще бъдат привличани туристи, които да научат повече за пчеларството в северната ни съседка.

Разстоянието, което изминават пчелите в района на Констанца е повече от 150 километра. В района има 45 сборни пчелини. Това е големият Via apis, но имаме и още пет по-кратки трасета, по които се движат пчелите по време на паша, разказва пред fermer.bg  Йонел Тоган, председател на Регионалната асоциация на пчеларите в Констанца, Румъния.

Туристите ще взилат в пчелина с пчеларски костюми

Проектът предвижда туристически групи да изминават Via apis като част от общия им маршрут из старините в района. Могат да наемат колелета и сами да се придвижват сред природата. Накрая на маршрута ще ги посреща стопанин, който ще им дава пчеларски костюми, за да влязат с тях в пчелините. На място ще получават подробна информация пътя на пчелите и ще дегустират различни видове мед. Ще имат възможност да си купят пчелни продукти директно от производителите.

И в България може да се направят пчеларски маршрути

В маршрута са включени и производствени предприятия – фабрика за производство на мед, която е собственост на Регионалната асоциация на пчеларите.

В района на Констанца с пчеларство се занимават около 600 души, които имат над 2000 пчелни семейства.

„В България има също много такива маршрути, по които би могла да се направи подобна организация на алтернативен туризъм и смятам, че ще бъде добре приета“, препоръчва Тоган.

Споделете.

Коментирайте

Close