Вкуси България със SlowTours.bg

Световният конгрес по лозарство и винарство започва в София

0

Световният конгрес по лозарство и винарство започва днес в София. Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов откри форума. 40-то юбилейно издание на най-важното събитие в света на виното за годината ще продължи до 2 юни. Основната тема е „Лозата и виното: Наука и икономика, култура и образование“.

„Лозаро-винарският сектор е водещ за земеделието в България и заслужава да заеме своето място в изграждането на икономическата политика на държавата“, заяви Порожанов. По думите му домакинството ни ще даде уникална възможност да бъде представено родното вино пред света. Министър Порожанов апелира да продължи да се работи в посока България да не бъде само предпочитана, а и любима туристическа дестинация.
„България е домакин на това уникално и в световен мащаб събитие, което позволява на представители на правителствата, на научни институти и индустрии да се срещнат“, заяви проф. д-р Моника Кристман, президент на Международната организация по лозата и виното.

В София пристигнаха близо 1000 делегати от всички 46 държави членки на Международната организация по лозата и виното – OIV. На събитието присъстваха още министърът на туризма Николина Ангелкова, Жан-Мари Оран, генерален директор на Международната организация по лозата и виното (OIV), изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев и председателят на Националната лозаро-винарска камара Радосвет Радев.

Сред участниците в конгреса са висши представители на държавната власт и бизнеса, водещи световни експерт и енолози, дегустатори, видни търговци на вина, лозари и винопроизводители. В рамките на събитието се поставят основните въпроси, които засягат сектора, и се взимат решения за конкретни политики за развитие на винарството и лозарството. Гостите ще имат възможност да се запознаят и дегустират продукцията на български производители в ключови за винопроизводството райони в България.

Провеждането на конгрес от такъв ранг у нас е голяма реклама за българското вино и за винените дестинации в България, като се очаква през следващата година страната ни значително да увеличи експорта си, смятат домакините. България е шестият най-голям износител на вино.

Споделете.

Коментирайте

Close