Вкуси България със SlowTours.bg

Садовските фъстъци може да станат продукт с географско означение

0

Садовските фъстъци може да станат продукт със защитено географско означение, стана ясно на Празника на фъстъка в община Садово. Местните сортове се търсят от САЩ, Италия и други държави, тъй като нямат афлатоксини – един от най-големите проблеми при вносните фъстъци от другите страни, особено тропичните.

Това е огромно търговско предимство и трябва да го използваме, заяви евродепутатът Момчил Неков след среща с фъстъкопроизводителите в община Садово. Той и екипът му, заедно с учените от Института по растителни генетични ресурси „Константин Малков“, са подготвили заявление за защита по елитните европейски схеми за качествени храни, като крайната цел е продуктът да получи защитено географско указание „Садовски фъстъци“.

През 80-те години, 65% от площите с фъстъци в Европа са били в България. А производството е достигало до 80% от общоевропейското, отбелязват специалисти. Страната ни е северна граница за отглеждане на културата, но тя вирее отлично и у нас. Изследвания, проведени преди близо век в региона на Садово, доказват, че когато фъстъците се гледат там, се достигат реколти двойно по-високи от средните.

„С европейска защита като защитено географско указание на садовските фъстъци, България може да си върне славата на европейски лидер в производството на културата“, каза Неков пред фъстъкопроизводителите.

Момчил Неков

Момчил Неков

Преимуществата за тях са защита от имитация, по-голяма видимост на пазара, повишаване на доверието, идентичност и популярност, гаранция за качество, както и включването им в търговски споразумения на ЕС.

На Празника на фъстъка в Садово за най-добър производител беше отличен Иван Маринов с подгласници Георги Попов и Димитър Терзиев. Наградени бяха победителите и в другите категории – кулинарни фъстъчени фантазии, приложно изкуство с фъстъци и други.

Защитата на садовските фъстъци като продукт с географско означение е част от кампанията на Момчил Неков „Да защитим българския вкус“, която той стартира през 2015 г. Целта е да се популяризират традиционните български храни и продукти и да се възстанови доверието на българския потребител в местното производство.

Споделете.

Коментирайте

Close