BASF Priaxor

Технология за изкуствен дъжд против сушата тестват в Русия

0

Технология за изкуствено предизвикване на дъжд с помощта на електромагнитни излъчвания би могла да помогне на Русия в справянето със сушата и ликвидирането на пожарите, посочва един от разработчиците ген. Виктор Поплавски, бивш директор в Министерство на отбраната на Руската федерация. Подобна иновация вече се използва в Китай.

“Работим над технология, изобретена през 1984 година от Алексей Смирнов, който открива, че електромагнитни вълни с определена честота могат да влияят на атмосферните процеси и да позволят предизвикването на валежи. Тя може да се приложи както в селското стопанство, така и за потушаване на пожари”, казва ген. Поплавски пред РИА Новости.

Засега подобна инсталация е тествана в Иран, а ефектът е бил усетен и в страни от Южна Европа. “С помощта на специална инсталация тесен лъч електромагнитно излъчване се отправя към определена точка в йоносферата, където трябва да бъдат предизвикани валежи. В резултат от това действие възникват естествени процеси с цикличен характер, водещи до дъжд. В течение на 10 дни устройството може да предизвиква дъждове на всяко място, където се приложи. До този момент са извършени десетки успешни опити”, казва изпълнителният директор по проекта “Урания” Иван Яковлев.

Поплавски добавя, че в опитите да се избегнат пожари или продължителна суша технологията трябва да се прилага сезонно или целогодишно. До внедряването й в практиката иновацията може да се използва в Министерството на природните ресурси и екология на РФ.

Идеята за използване на електромагнитно излъчване за промени във времето не е нова. Преди близо 10 години представители на Московския комитет по науки и технологии прогонват облаците в района Арбат чрез битови йонизатори на въздуха. Още тогава бе съобщено, че устройството, което се нуждае от енергия, колкото “чайник”, ще успее да изчисти небето на площ от около 5 кв. км.

Научното общество реагира скептично на лансираната информация. В атмосферата се случват много мощни процеси – и турбуленции, и циклони, и антициклони, и едва ли едно устройство ще успее да ги овладее, казва изследователят от Института за изследване на атмосферата Людмила Краснокутска.

На територията на Москва и във всеки друг район на Московска област функционират голямо количество високоволтови трансформатори, които йонизират атмосферата много по-ефективно, отколкото специално разработените устройства, скептичен е и сътрудник в катедрата по физика на атмосферата от физическия факултет на Московския държавен университет.

Според него за подобен експеримент е нужно да се създаде устройство с насочено действие, чиято ефективност би надминала наличното влияние на високоволтните линии или други йонизаращи устройства.

Превод от руски: Стела Рачева
Стажант-преводач в Agronovinite.com

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close