Caryx

Властите потвърдиха единичен случай на антракс в Търговищко

0

Единичен случай на заболяване от антракс е засечен при крава от ферма в търговищкото село Надарево. Късно на 16 февруари ветеринарните служители към Българската агенция за безопасността на храните са получили потвърждение от Националната референтна лаборатория в София.

Първият сигнал за болното животно е изпратен на 12 февруари на телефона на официалния ветеринарен лекар за община Търговище. Той е съобщил за внезапно умряло едро преживно животно в животновъден обект в село Надарево. Същия ден д-р Станислав Христов посещава фермата и установява, че се касае за крава с номер на ушна марка BG31435837, която е умряла внезапно, без да боледува и да ѝ бъде провеждано някакво лечение.

Взета е тампонна кръвна проба, която е изследвана в лабораторията в Шумен. Резултатът показва заболяване от антракс, за което е получено потвърждение и от Националната референтна лаборатория по „Туберкулоза и антракс” в НДНИВМИ – София.

Веднага е извършено епизоотично проучване в село Надарево. Установено е, че в селото не са констатирани случаи на антракс в изминалите 50 години. Във фермата с болното животно се отглеждат 75 едри преживни животни, от които 60 млечни крави, 15 телета на възраст до 1 година, 5 юници. Животните се отглеждат оборно-пасищно. Фуражът, с който се хранят, е собствено производство. Всички животни са в добро здравословно състояние. В цялото село Надарено се отглеждат 302 говеда, 33 биволи, 162 овце и 23 кози. Засега няма данни за други заболели животни. Всички възприемчиви животни в село Надарево са ваксинирани срещу антракс.

Трупът на умрялото животно е обработен с хлорна вар, обвит е с найлон и загробен в трупосъбирателна яма, намираща се в гориста местност землището на с. Надарево. Мястото ще бъде оградено и обозначено като опасно за хора и животни. Извършено е механично почистване и дезинфекция с хлорна вар в помещенията за животни. Ще бъдат ваксинирани против антракс 76 говеда в съседното село Осен.

Преди близо три години огнище на антракс бе засечено и в търговищкото село Острец, където не бе имало случай на опасната болест за последните 34 години.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close